Cairo şi Moscova vor construi prima centrală nucleară în Egipt

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale a liderului rus Vladimir Putin în ţara arabă, că Egiptul va coopera cu Rusia pentru a construi prima centrală nucleară egipteană.
Liderul egiptean Abdel-Fattah el-Sisi (dr) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din Cairo, 10 februarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2015

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale a liderului rus Vladimir Putin în ţara arabă, că Egiptul va coopera cu Rusia pentru a construi prima centrală nucleară egipteană.

„Egiptul şi Rusia au semnat un memorandum de înţelegere pentru a construi această centrală nucleară în oraşul nordic El-Dabaa”, a susţinut el-Sisi într-o conferinţă comună de presă desfăşurată la palatul prezidenţial Al Qubba, alături de omologul său rus.

În timpul conferinţei, el-Sisi a mai declarat că Egiptul va întări cooperarea sa militară cu Rusia. De asemenea, liderul egiptean a subliniat importanţa unei soluţii cu două state în conflictul dintre Israel şi palestinieni, precum şi o menţinere a unităţii Libiei.

Stând alături de liderul egiptean, Putin a declarat că se aşteaptă la o nouă rundă de discuţii pentru a rezolva conflictul sirian, după ce unele figuri ale opoziţiei şi ale guvernului din Damasc s-au întâlnit în Moscova luna trecută.

De asemenea, Putin a declarat într-un interviu acordat ziarului egiptean Al-Ahram, înainte să pornească spre Egipt, că Moscova şi Cairo ar putea abandona în curând dolarul american în favoarea valutelor proprii în comerţul bilateral.

„Această măsură va deschide noi oportunităţi pentru cooperarea comercială şi investiţională între ţările noastre, şi va reduce dependenţa de tendinţele actuale existente pe pieţele globale”, a declarat Putin.

Potrivit surselor ruseşti, Moscova urmăreşte să înlocuiască dolarul american şi să folosească moneda sa naţională în comerţul bilateral mutual cu ţări precum China, India, Tailanda şi Turcia. De asemenea, Rusia discută cu Iranul pentru a exclude dolarul american din tranzacţiile bilaterale.

Rusia furnizează aproximativ 40% din grânele consumate în Egipt, şi importă cantităţi mari de fructe şi legume din Cairo.

După sancţiunile impuse Rusiei de către puterile occidentale datorită rolului acesteia în criza din Ucraina, Moscova a impus la rându-i, o interdicţie totală asupra importurilor alimentare din UE, SUA, Australia, Canada şi Norvegia.

La scurt timp, Egiptul a anunţat că va creştere livrările de produse agricole către Rusia cu 30%.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor