Occupy Guguţă despre protestul veteranilor: Au blocat străzile pentru că au fost ignoraţi până acum
alte articole
Protestul organizat de veteranii războiului de la Nistru la 2 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a fost un protest al cetăţenilor Republicii Moldova care au fost nedreptăţiţi şi care îşi cer drepturile, consideră membrii Mişcării Occupy Guguţă (OG).
Totodată, aceştia au ţinut să puncteze că acţiunea de protest de luni NU a fost un protest al xenofobilor, al violenţilor, sau al manipulaţilor politic, cum au fost etichetaţi fără scrupule în spaţiul public şi cum a ales o parte mass media să îi prezinte, conform declaraţiilor prim-ministrului şi ale preşedintelui. Mai mult decât atât, protestul nu a fost nici unul al unioniştilor sau al altor forţe politice, chiar dacă s-a încercat să fie pus în această lumină, au punctat activiştii OG.
„Altceva e că acestuia i s-au alăturat provocatori sau cei care vor să-şi asume acţiunile altora. Or, din păcate, protestele la noi sunt deseori rezumate la acţiunile cele mai proaste sau nereprezentative ale unor indivizi sau minorităţi vocale, ignorând astfel esenţa întrunirii.
Atât presa, cât şi politicienii, dar şi (auto)proclamaţii ʻintelectualiʼ şi lideri de opinie au văzut ce le-a convenit în acest protest: unii au văzut doar xenofobie, alţii doar violenţă sau incomodităţi create de blocarea străzilor. Cei de la guvernare, desigur, şi-au dat cu părerea ʻcine stă în spateʼ şi acuzau interese politice”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a celor de la OG.
Cu atâta gălăgie pe fundal, desigur că s-au pierdut revendicările protestului, au subliniat tinerii activişti, punctând totodată că, dacă autorităţile s-ar fi obosit să asculte acele revendicări - repetate de multe ori - ar fi auzit că veteranii cer drepturi sociale, dreptate şi demnitate din partea celor care sunt obligaţi să le-o ofere.
„Au cerut nu doar pentru sine, ci şi pentru camarazii lor, implicaţi în alte conflicte. Au cerut de la cei care în aceeaşi zi pozau la camere ʻcomemorândʼ jertfa făcută de ostaşii moldoveni”, au specificat membrii OG.
Nu a fost un eveniment spontan, au comentat aceştia, mai ales că numai în ultimele luni veteranii au încercat în repetate rânduri să-şi facă auzite revendicările în conferinţe de presă, în proteste de stradă, în petiţii la Guvern, în propuneri şi proiecte de lege concrete pe care le-au trimis autorităţilor. „Nu li s-a răspuns nicicum”.
Nu au blocat străzile pentru că aşa le-a venit, ci pentru că au fost ignoraţi până acum, a comentat Mişcarea Occupy Guguţă care de ceva vreme se află în #protestpermanent împotriva unui număr mare de încălcări în care sunt implicate autorităţile.
„Această acţiune, considerată deseori ʻradicalăʼ, este, de fapt, un instrument legitim de protest, atunci când celelalte mijloace de dialog, încercări de a se face auziţi, sunt epuizate. Sperăm să vedem mai multă înţelegere, solidaritate şi susţinere între diverse grupuri sociale, care în fond, duc aceleaşi lupte - condiţii de viaţă demne, justiţie socială şi un stat care îşi ascultă cetăţenii”, au conchis activiştii OG.