Reuniune de urgenţă a CSONU după ce Rusia atacă şi confiscă trei nave ucrainene

Navă de luptă rusească (Getty Images)
Andrei Popescu
26.11.2018

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a anunţat pe Twitter că va avea loc o reuniune a Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) în sesiune de urgenţă, ca răspuns la confiscarea de către Rusia a unor nave ucrainene.

Întâlnirea de luni a CSONU va avea loc după ce Misiunea Permanentă a Ucrainei la ONU a convocat sesiune de urgenţă, potrivit Express.co.uk, în cadrul ei urmând să se dezbată amplificarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Un purtător de cuvânt al NATO a precizat că alianţa “susţine în întregime suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi a cerut Rusiei “să asigure accesul nestingherit la porturile ucrainene din Marea Azov”.

“NATO monitorizează îndeaproape evoluţiile din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci şi suntem în contact cu autorităţile ucrainene. Facem apel la cumpătare şi calmarea tensiunilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Misiunea Permanentă a susţinut: “Ucraina a solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza agresiunii militare ruseşti în Marea Neagră şi în Marea Azov: trei nave ucrainene au fost atacate şi confiscate, cel puţin şase soldaţi ucraineni au fost răniţi”.

Rusia a susţinut că navele ucrainene au pătruns ilegal în teritoriul său.

În ciuda afirmaţiilor făcute de Rusia, Ucraina a declarat că a informat Moscova în legătură cu intenţia de a trimite navele către Marea Azov.

Kievul a precizat că navele sale navigau din portul Odessa din Marea Neagră spre Mariupol în Marea Azov.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că va cere Parlamentului Ucrainei să declare legea marţială.

Parlamentul ucrainean va vota luni dacă va fi sau nu declarată legea marţială. În cazul implementării legii marţiale, unele libertăţi civile vor fi restricţionate şi guvernul va avea puteri mai mari.

Consiliul Securităţii şi Apărării Naţionale din Ucraina a afirmat că va susţine implementarea legii marţiale pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Iniţial, cele trei nave ucrainene au fost interceptate de navele ruseşti, iar Kievul a susţinut că o navă rusească a intrat într-una dintre navele sale.

Apoi, navele ucrainene şi-au continuat drumul prin Strâmtoarea Kerci înainte să fie oprite de un petrolier pe care Rusia l-a plasat sub un pod. De asemenea, forţele ruseşti au deschis focul asupra navelor ucrainene şi cel puţin 6 soldaţi ucraineni au fost răniţi.

Rusia a confiscat cele trei nave, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că 23 de marinari ucraineni au fost reţinuţi şi că ţara sa nu a avut niciun contact cu aceştia, potrivit RFE/RL.

După confruntare, în faţa Ambasadei Rusiei din Kiev au avut loc proteste şi au fost lansate rachete de semnalizare.

În 2014, armata rusă a invadat peninsula ucraineană Crimeea şi a anexat-o ca parte a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor