Observând peştii zburători

Un studiu arata ca pestii zburatori pot plana mai bine decat insectrele si chiar decat unele specii de pasari.
Un studiu arata ca pestii zburatori pot plana mai bine decat insectrele si chiar decat unele specii de pasari. (pixabay.com)

Un studiu efectuat de inginerii mecanici Haecheon Choi şi Hyungmin Park de la Universitatea Naţională Seoul, Coreea de Sud, arată că peştele zburător poate plana mai bine decât insectele, şi tot atât de bine precum petreii (păsări marine de culoare albă, cu spatele şi aripile cenuşii, care se hrănesc cu peşti şi trăiesc în colonii — n.r.). Ei şi-au publicat descoperirile anul acesta, la 10 septembrie, în Jurnalul de Biologie Experimentală.

Peştele zburător este cunoscut a fi capabil să zboare timp de peste 40 de secunde şi poate atinge o viteză de 70 kilometri/oră. Cercetătorii au descoperit că aranjamentul tandem format de pectoralii peştelui şi aripioarele pelviene permite aerului să circule rapid spre coadă, permiţându-i peştelui să parcurgă distanţe lungi în scurt timp atunci când este în afara apei. Ei au descoperit de asemenea că peştele poate aluneca mult mai departe atunci când este aproape şi paralel cu suprafaţa mării.

Choi şi Parl plănuiesc să construiască un avion utilizând tehnologia descoperită în urma acestor cercetări.