Sushi ar putea fi rau pentru sanatate

Intr-un studiu recent, mostrele de ton de la restaurantele de sushi din Los Angeles au fost gasite pozitiv in privinta nivelului ridicat de mercur. Inghitirea de mercur poate dauna permanent sistemul nervos la fetusi si poate cauza pierderea temporara a memoriei la adulti.
Intr-un studiu recent, mostrele de ton de la restaurantele de sushi din Los Angeles au fost gasite pozitiv in privinta nivelului ridicat de mercur. Inghitirea de mercur poate dauna permanent sistemul nervos la fetusi si poate cauza pierderea temporara a memoriei la adulti. (Ryan Nakashima / AFP / Getty Images)

LOS ANGELES — Sushi este mai popular ca inainte dar consumul sau “a devenit noua ruleta ruseasca” in termeni ai sigurantei, a declarat luni, 6 martie, un grup ce desfasoara o campanie impotriva mercurului din peste.

Eli Saddler de la gotmercury.org, intr-o campanie a Proiectului de Reintegrare a Testoaselor de Mare cu baza in California, s-a dus la 6 restaurante de sushi renumite in Los Angeles pentru a testa nivelele de mercur din pestele pe care acestea il servesc.

“Nivelul mercurului in carnea de ton pe care o servesc aceste restaurante este atat de inalt incat ar trebui sa scoata aceasta mancarea din listele lor,” a declarat Saddler. “A manca sushi a devenit noua ruleta ruseasca.”

Gotmercury.org propune sa faca un studiu in diferite orase de-a lungul Statelor Unite si sa educe consumatorii de sushi asupra riscurilor pe care le prezinta inghitirea de mercur, care poate dauna permanent sistemul nervos la fetusi si poate cauza pierdere temporara a memoriei la adulti.

Mostrele de carne de peste de la 6 restaurante de sushi frecventate in Los Angeles au fost duse la un laborator din sudul Californiei pentru testare.

Rezultatele au aratat un nivel al mercurului de 0,721 parti la un milion, aproximativ cu 88 de procente mai inalt decat nivelul de 0,383 ppm raportat de Administratia Alimentelor si Medicamentelor pentru toate carnurile de ton proaspete si congelate.

Doua mostre aveau nivele de mercur declarate de AAM “nesigure pentru consum,” a spus Saddler.

Tonul cu ochi mari si tonul albastru si galben cu aripioare sunt cele mai populare varietati folosite in restaurantele de sushi. Pestii mai mari si mai batrani sunt considerati cei mai potriviti pentru sushi, dar Saddler a declarat ca putina lume stie ca cu cat este mai batran peste cu atat poarta mai mult mercur.

Studiile arata ca mancarea gatita din crevete si somon tanar aproape ca nu prezinta nici un risc de intoxicare cu mercur.

Nobi Kusuhara, patron al Sushi Sasabune in Los Angeles a declarat ca desi nivelul de mercur din mostre era mai inalt decat se asteptase, sushi inca este sanatos pentru consum.

“Chiar si in Japonia am primit avertizari precum cele ale AAM,” a declarat Kusuhara. “Cat timp restaurantele avertizeaza clientii si mai ales femeile gravide sa manance pesti mici, este in mod absolut mai sigur si mai sanatos decat carnea de vita sau pui.”

Firmele cu peste 10 angajati sunt obligati de legile Californiei sa posteze un anunt legat de prezenta mercurului in pesti si fructele de mare daca ei servesc sau vand astfel de produse.

Dar Saddler a declarat ca, din cele 6 restaurante verificate, doar unul avea un anunt explicit lipit pe usa.

“Exista cai ieftine si simple de a testa pestele, astfel ca ar trebui facut in Statele Unite pentru a proteja consumatorii de sushi,” a declarat Saddler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură