Savantii avertizeaza asupra epuizarii pestilor din oceane in urmatorii 40 de ani
WASHINGTON - O echipa formata din biologi marini si economisti nord-americani si europeni raporteaza ca pofta noastra pentru pesti a cauzat ca speciile unor oceane sa dispara incepand cu anii 1800, un fapt care s-a accelerat in anii recenti.
Liderul acestei cercetari, savantul canadian Boris Worm de la Universitatea Dalhousie din Halifax, sustine ca aproximativ o treime din speciile de pesti marini s-au prabusit pana acum. Dintre aceste specii marine 7% au disparut complet.
“Daca acest fapt continua, daca nu ne schimbam modul de administrare a ecosistemelor oceanice atunci aceasta tendinta prezice ca 100% din specii se vor epuiza pana in jurul anului 2048,” a declarat el.
Echipa lui Worm a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea mai multor studii care au monitorizat impactul disparitiei speciilor la scara mica si mare si prin verificarea arhivelor istorice pentru a descoperi schimbari in diversitatea speciilor de-a lungul ultimilor 1.000 de ani in 12 regiuni de coasta din jurul lumii. Ei au strans date de la 64 de centre de pescuit privind prinderea pestilor in oceanele mari si au analizat bazele de date ale acestor unitati de pescuit, baze intocmite de Natiunile Unite si Universitatea British Columbia din Vancouver.
Editorul international al jurnalului Science care a publicat studiul, Andrew Sugden din Londra, a declarat ca descoperirile dezvaluie tendinte la nivel planetar care oglindesc ceea ce savantii au descoperit la scari mai mici.
“Cred ca puterea acestei lucrari sta in gama larga de informatii pe care autorii le-au folosit pentru analiza lor,” a notat el. “Aceasta analiza este extinsa la nivel global.”
Din toate datele, grupul lui Worm a descoperit ca nu doar pescariile sunt afectate de disparitia speciilor ci si sanatatea generala a oceanelor.
“A existat o scadere a calitatii apei,” a adaugat dnul Worm. “De exemplu, dezvoltarea algelor daunatoare a crescut cu 450%, zonele lipsite de oxigen au crescut cu peste 300% si asa mai departe. Asadar au existat consecinte negative in mediul de coasta care au fost simtite de oamenii care traiesc in apropiere.”
Savantii sustin ca multe activitati economice de-a lungul coastelor se bazeaza pe diversele sisteme si apa sanatoasa pe care ele o ofera.
“Exista semne ca oamenii incearca sa schimbe aceasta situatie grava si nu este prea tarziu pentru a face acest lucru. Putem face acest lucru, stim cum se poate face si poate fi realizat, dar trebuie realizat cat mai repede,” a explicat el.
Un ecologist de la Acvariul Monterey Bay din California, care nu a fost implicat in studiu, George Leonard, sustine ca protejarea rezervelor de hrana marina va necesita descoperirea unor noi metode de a restaura unitatile sanatoase de pescuit.
“Daca continuam sa consumam alimente marine atunci va trebui sa depunem eforturi mari pentru a ne asigura ca exista suficienti pesti in mare pentru consum,” a declarat el. “Adica, unitatile de pescuit vor avea mult de lucru pentru a asigura mentinerea pescuitului.”