Obiceiuri specifice Festivalului Lanternelor: O privire mai atentă

Lampioane aprinse care strălucesc încântător în timpul Festivalului Lanternelor
Lampioane aprinse care strălucesc încântător în timpul Festivalului Lanternelor (Sherry Hsiao/Epoch Times)

Festivalul Lanternelor este unul dintre cele mai importante cinci festivaluri tradiţionale din China. Mereu pe data de 15 ale primei luni a calendarului lunar, această zi aduce festivităţile de Anul Nou chinezesc la apogeu şi, de asemenea, marchează sfârşitul festivităţilor Anului Nou.

Festivalul Lanternelor (cunoscut şi sub numele de Festivalul Lampioanelor), sau Yuanxiao Jie (元宵节), aşa cum este numit în limba chineză, are multe origini diferite. Cele mai multe dintre legendele legate de originile festivalului datează din dinastia Han (206 î.C. - 220 d.C.). Aşa cum cultura tradiţională chineză este în strânsă legătură cu lumea înconjurătoare şi credinţele populare, Festivalul Lanternelor este, de asemenea, legat de religie şi legende.

În China există multe moduri de a sărbători Festivalul. Însă, lampioanele şi yuanxiao sunt cele mai populare două elemente şi au devenit simbolurile festivalului.

Mâncatul de yuanxiao

În timpul dinastiei Song (960-1279 d.Hr.), mîncatul de yuanxiao a devenit o parte importantă a Festivalului Lanternelor.

Yuanxiao, numit şi tangyuan, este un aluat lipicios din făină de orez sau făină de grâu, în formă de biluţe cu o umplutură la mijloc. Ele pot fi fierte în apă sau în aburi, sau prăjite. Forma rotundă a aluatului simbolizează comuniunea familială.

În antichitate, yuanxiao erau de obicei umplute cu zahăr, nuci, susan, petale de trandafir, coaja de mandarine îndulcită, pasta de fasole roşie, curmale, pastă de seminţe de lotus, sau de fructe uscate. Poate fi utilizat un singur ingredient sau orice combinaţie. În zilele noastre, a fost adăugată o varietate sărată făcută din carne tocată, legume, sau un amestec din cele două.

În sudul Chinei, metoda implică modelarea biluţelor din aluat făcut din făină de orez în care se face o gaură, se introduce umplutura şi apoi se netezeşte aluatul rulându-l între palme.

În nordul Chinei, ingredientele obişnuite sunt umplutura dulce sau vegetariană. Umpluturile sunt îndesate în biluţe goale de aluat întărit care apoi sunt înmuiate uşor în apă şi rulate într-o farfurie plată care conţine făină de orez lipicios. Biluţa este rulată până când se face ca un bulgăre de zăpadă şi capătă dimensiunea dorită.

Deşi tipurile de yuanxiao variază de la loc la altul, pentru poporul chinez, mâncatul biluţelor yuanxiao împreună cu familia reunită, într-o atmosferă plină de bucurie, este cea mai importantă parte a acestei zi.

Bucuria lampioanelor strălucitoare

Se spune că cel de-al doilea împărat al dinastiei Han de Est (25-220 d.Hr.), Ming, era un budist devotat. El a stabilit obiceiul de a se ţine Festivalul Lanternelor în cea de-a 15-a zi a primei luni din calendarul Lunar.

Împăratul Ming a fost încoronat în anul 57 d.C. şi a domnit timp de 19 ani. Când a aflat că în India călugării se strângeau laolaltă în a 15-a zi a primei luni Lunare pentru a se închina la o relicvă a lui Buddha, Ming a decis de asemenea să transforme această zi într-un moment de bun augur pentru venerarea lui Buddha. El ţinea în timpul nopţii, la palat, ceremonii de "Iluminare pentru Buddha", cu multe lampioane aprinse. Ceremoniile erau foarte frumoase. Primele care au preluat obiceiul au fost templele din China, apoi acesta s-a răspândit şi în gospodăriile oamenilor.

Odată cu creşterea influenţei culturale a budismului şi taoismului în dinastiile ce au urmat, obiceiul de "iluminare" în ziua a 15-a, a primei luni Lunare, s-a extins treptat în toată China.

Lampioanele tradiţionale erau mari şi colorate, deseori confecţionate în forme asemănătoare arhitecturii antice chinezeşti sau în formă de bile rotunde. Cadrele erau, de obicei, realizate din bambus, care apoi era acoperit cu hârtie colorată sau mătase.

În timpurile moderne, folii de plastic acoperă cadre de sârmă. Lampioane cu desene animate, lampioane de sticlă şi lampioane-lanternă pot fi zărite printre lampioanele clasice.

Parcuri de lampioane sunt construite peste tot în China doar pentru Festival. Oamenii pot admira în timpul zilei piesele artistice pline de culoare care, pe înserate, se transformă în lampioane aprinse care strălucesc încântător. Aranjamentele sunt atât de minunate încât oamenii vor ieşi la plimbare doar ca să se bucure de lampioane sau ca să participe la rezolvarea ghicitorilor Lanternelor, împreună cu familiile sau prietenii lor.

Rezolvarea ghicitorilor

Ghicitorile Lanternelor sunt scrise direct pe lampioane. În timpul festivalului, oamenii pot ghici răspunsul pornind de la un personaj, un poem, sau o frază. Ghicitorile, de obicei, sunt formate din trei părţi: ghicitoarea, un sfat (dacă este o persoană, lucru, caracter, sau raţionament), şi un răspuns.

Pentru a rezolva o ghicitoare de pe un lampion, cineva trebuie să se gândească la semnificaţia profundă a fiecărui caracter sau cuvânt din ghicitoare. Cel care rezolvă cele mai multe ghicitori este considerat ca fiind persoana cea mai cunoscătoare din acel an şi loc.


Exemple de ghicitori:

Ghicitoare: Câţiva fraţi stau împreună în jurul unui ţăruş. Atunci când ei sunt despărţiţi, hainele lor vor fi rupte.

Sfat: Lucru

Răspuns: Usturoi

*

Ghicitoare: Ce clădire are cele mai multe poveşti ?

Sfat: Lucru

Răspuns: Biblioteca

*

Ghicitoare: Care este mai rapid, fierbintele sau recele?

Sfaturi: Raţionament

Răspuns: Fierbintele, pentru că dacă eşti fierbinte poţi „prinde” o răceală.

Într-o sărbătorire de tip tradiţional acest eveniment este marcat de multe râsete, voie bună şi aplauze.

Alte forme de celebrare

Împreună cu delicioasele yuanxiao şi jocul ghicitorilor cu lampioanele colorate, în diferite părţi ale Chinei, există şi alte activităţi pentru sărbătorirea festivalului.

Artificiile:

Artificiile sunt o parte importantă a acestei sărbători în comunităţile chinezeşti din întreaga lume. Aprinderea acestui mic dispozitiv exploziv, proiectat iniţial pentru a produce mult zgomot, este considerat un mod de a alunga ghinionul.

Dansul Dragonului:

Chinezii consideră dragonul ca fiind un animal sacru. De peste 2.000 de ani, Dansul Dragonului este o formă de dans tradiţional, devenind acum un eveniment nelipsit în timpul Festivalului Lanternelor. Spectacolul este realizat de către un grup de oameni care duc fiecare segment al dragonului, de la cap până la coadă, într-o linie continuă.

Dansul Leului:

Dansul Leului este o altă formă de dans tradiţional în cultura chineză. În acest dans, doi artişti imită mişcările unui leu, îmbrăcaţi în costume elaborate ce simbolizează un leu. Dansul include, de obicei acrobaţie.

Caligrafie:

Unii caligrafi rurali îşi vor etala înaltele abilităţi, prin scrisul ghicitorilor pe lampioane sau pictând imagini în timpul Festivalului Lanternelor.

Teatru de păpuşi:

Acest spectacol de păpuşi mobile din lemn îşi are rădăcinile în cele mai vechi timpuri. Marionetele cu tije, păpuşile trase de sfori, precum şi marionetele pentru mâini sunt utilizate în acest spectacol menit să încânte copiii.

Jocul umbrelor:

Cunoscut şi sub numele de umbre de păpuşi, jocul umbrelor implică forme care sunt ţinute între o sursă de lumină şi un ecran translucid. Diferite efecte pot fi realizate prin mişcarea atât a păpuşilor cât şi a surselor de lumină. Aceasta este o formă antică de a depăna poveşti şi de divertisment.

Alungarea celor 100 de boli:

Grupuri de femei din China, în special din Taiwan, merg în plimbări de seară în timpul Festivalului Lanternelor. Ele vizitează oraşe sau zone rurale, atracţii turistice sau merg la temple. Se crede că prin aceasta vor alunga bolile şi se vor menţine sănătoase pe tot parcursul anului.

Festivalul Lanternelor este considerat ca fiind cel mai mare festival de agrement sau participativ din China. Toată lumea este de obicei implicată în festival într-o masură oarecare şi cărturari eminenţi au consemnat tradiţiile festivalului de-a lungul istoriei chineze.

În timp ce obiceiurile Festivalului Lanternelor s-au schimbat în mod semnificativ în ultimii ani, bucuria Lanternelor şi mâncatul de yuanxiao au rămas ritualurile cele mai răspândite în cadrul festivităţilor organizate cu această ocazie de chinezii din întreaga lume.