Festivalul chinezesc al Lanternelor, 18 februarie 2011
Conform traditiei chineze, sarbatorirea Noului An Chinezesc va continua pana la Festivalul Lanternelor, care are loc in ziua a cincisprezecea a primei lui a anului. Acest eveniment este inca un punct culminant al sarbatorii. Festivalul Lanternelor se mai numeste si Festivalul Yuanxiao, iar anul acesta va fi pe 18 februarie.
Istoria Festivalului Lanternelor
Exista mai multe legende despre originea acestui festival.
O poveste dateaza din vremurile lui Qinshihuang (259-210 i.Hr.), primul imparat care a unit tara. Se crede ca Zeul Raiului s-a nascut pe data de 15 a primei luni. Din moment acest Zeu al Cerului controla destinul lumii oamenilor si avea puterea sa decida cand trebuia sa fie o seceta, o furtuna, foamete sau vreo molima asupra fiintelor umane. Imparatul se inchina mai cu seama in fata acestui Zeu al Cerului pentru o vreme favorabila si sanatate trainica in fiecare zi de 15 a primei luni din an.
O alta poveste populara ne descrie ca imparatul Mingdi (57-75 i.Hr.) din Dinastia Han de Est l-a trimis pe un mare invatat in India pentru a aduce scripturile budiste. Dupa ce a calatorit mii de kilometrii, invatatul s-a intors impreuna cu scripturile pe data de 15 a primei luni din an. Imparatul a fost atat de multumit incat a poruncit oamenilor sa aprinda lanterne in acea noapte, deoarece traditiile spuneau ca puterea lui Buddha pot sa alunge intunericul.
De atunci, toti imparatii ce au urmat au ordonat ceremonii de acest fel in fiecare an. Lanternele ramaneau aprinse vreme de trei zile in Dinastia Tang (618-907 d.Hr) si cinci zile in Dinastia Song (960-1297 d.Hr). Apoi a devenit un festival de care se puteau bucura impreuna oamenii din toate paturile sociale. Sticle de culori felurite si jad au fost folosite la confectionarea acestor lanterne, avand pictate pe ele personaje din diferite legende populare.
Astazi, expunerea acestor lanterne este inca un mare eveniment in toata China, in a 15-a zi din prima luna a fiecarui an. Este prima zi din an in care oamenii pot sa vada o luna plina. La aceasta vreme, lanterne de toate culorile vor fi atarnate afara spre delectarea trecatorilor. Oamenii se bucura de aceasta noapte luminoasa. Este o priveliste cu adevarat impresionanta! Familiile se vor uni in aceasta atmosfera de bucurie si vor manca Yuanxiao.
O poveste despre Yuanxiao
Cei mai multi dintre chinezi inca mai numesc acest Festival al Lanternelor ca Festivalul Yuanxiao. Yuanxiao sunt un fel de gomboate umplute, facute din faina lipicioasa de orez.
Yuanxiao era initial numele unei servitoare de la palat care reusea sa faca intotdeauna niste gomboate delicioase pentru imparatul Wudi (156-87 i.Hr.). Din clipa in care ajunsese la palat, ea a pierdut orice urma a familiei sale, deoarece era interzis ca fetele din palat sa ia legatura cu familiile lor.
Ii era atat de dor de casa incat a plans o zi intreaga in gradina palatului. Ministrul Dong, care era acolo culegand flori de cires pentru imparat, a vazt-o plangand. Dupa ce i-a ascultat povestea, ministrul Dong i-a promis ca o sa o ajute.
In ziua urmatoare, Dong a pus o masa si un scaun in piata prefacandu-se ca este unul dintre aceia care ghicesc viitorul. Toti aceeia care veneau sa-l consulte, trageau un bat de bambus pe care scria “Ars in prima zi a 16-a zi a primei luni din an”. Acest lucru a creat destula panica printre oameni.
Incidentul i-a fost raportat de asemenea si imparatului Wudi, care a devenit la randul lui ingrijorat. El i-a chemat imediat la palat pe toti ministrii ca sa le ceara sfatul, dar acestia erau prea speriati ca sa indrazneasca sa vina cu solutie. Ministrul Dong a iesit in fata cu o sugestie: ”Zeul Focului are un obicei in a manca gomboate dulci. Putem sa o rugam pe servitoarea Yuanxiao sa gateasca niste gomboate pentru a-l multumi in timpul ceremoniei din noaptea dinaintea zilei de 16. Toti cetatenii ar trebui sa iasa afara si sa aprinda cate o lanterna pentru a alunga ghinionul din casa lor. Daca vom avea artificii peste tot ar parea ca suntem deja in flacari. Imparatul de Jad are o mare compasiune si ar putea sa-l induplece pe Zeul Focului ca sa nu ne mai pedepseasca.” Imparatul Wudi a fost foarte multumit de propunerea lui Dong si a ordonat ca sa se faca intocmai.
Strazile erau foarte aglomerate cu oameni in seara de 15. Yuanxiao se afla si ea pe strada impreuna cu celelalte fete de la palat, iar fiecare dintre ele cara fie un vas cu gomboate gatite de Yuanxiao, fie un bat lung de bambus in varful caruia era atarnata o lanterna aprinsa. Atunci cand parintii si surorile fetei au vazut lanterna inscriptionata cu numele Yuanxiao, au devenit foarte bucuroasi si au inceput sa-i strige numele. Mergand inspre locul de unde se auzeau strigatele, Yuanxiao si-a gasit parintii si surorile. Astfel, familia a reusit sa fie impreuna in acea seara.
Servitoarea Yuanxiao a devenit de atunci o parte foarte importanta a Festivalului Lanternelor.
Modul de preparare al gomboatelor Yuanxiao este foarte diferit dint-un colt al Chinei in altul. Umplutura poate sa fie ori dulce, ori sarata. Vechile Yuanxiao erau de obicei dulci, umplute cu zahar, susan, petale de trandafir, indulcite cu coaja de mandarine, pasta de fasole rosie, pasta de curmale, seminte de lotus sau pasta de fructe. Un singur ingredient sau orice combinatie poate fi folosit ca umplutura. Astazi, in zilele moderne, au fost adaugate ca umplutura si varietati de carne tocata, legume sau alte amestecuri.
Metoda folosita de obicei in provinciile sudice este sa dai forma de bilute a aluatului, sa faci in ele cate o gaura, sa pui umplutura, apoi sa inchizi acea gaura si sa rostogolesti una cate una intre palme pentru a le reda forma rotunda.
In nordul Chinei, umplutura dulce sau cea fara carne sunt ingredientele cele mai des folosite. Umplutura este presata inauntrul mingii de aluat, apoi se scufunda usor in apa si in cele din urma se rostogolesc printr-un cosulet cu faina de orez. Se rostogolesc in continuu, ca si cum ai face bulgari de zapada, pana cand mingiutele capata marimea dorita.