Regimul Chinez informează SUA să nu se gândească la un atac asupra Siriei
alte articole
În urma declaraţiilor preşedintelui Barack Obama conform cărora va lua în considerare posibilitatea unor atacuri aeriene restrânse asupra bazelor militare ale regimului sirian, mass-media de stat chineză s-a grăbit să trimită un avertisment serios.
Purtătorul de cuvânt oficial al Partidului Comunist Chinez, Zhong Sheng a declarat pentru Cotidianul Poporului că "acest incident al "utilizării armelor chimice" nu poate fi tratat într-o manieră nefondată". "Orice acţiune ulterioară trebuie susţinută de rezultatele unei anchete de încredere".
Acesta a mai afirmat că ”anumite forţe externe urmăresc obţinerea sprijinului public pentru a putea interveni direct în situaţia din Siria”. Până la sfârşitul declaraţiei devenise clar care erau forţele externe implicate.
Autorul a recunoscut că utilizarea armelor chimice sunt o încălcare a convenţiilor internaţionale şi o "infracţiune gravă” şi nota că Siria ar trebui să se supună unei anchete conduse de Naţiunile Unite şi toate celelalte părţi ar trebui să aştepte răbdătoare rezultatele acesteia.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Chinez, Wang Yi, a declarat pentru Xinhua: "China urmăreşte atentă situaţia recentă din Siria,” şi că aceasta se aşteaptă să vadă rezultatele unei anchete a ONU.
Hu Ping, editorul revistei de reformă din China numită Primăvara Beijing-ului, a declarat într-un interviu telefonic că "în ultimii ani, China a sprijinit întotdeauna dictaturile din Orientul Mijlociu”. "Aşa că sunt împotriva oricărei interferenţe,” a mai spus acesta.
Hu a adăugat: "Ei nu au un alt motiv convenabil pentru a se opune acestei intervenţi, aşa că au scris un articol bazat pe această incertitudine cu privire la folosirea armelor chimice.”
Ideea unei intervenţii militare directe în Siria a fost susţinută şi de alte ţări. Secretarul de Externe britanic William Hague, a declarat că încă fi luate măsure ca răspuns la utilizarea armelor chimice chiar şi în lipsa unui vot unanim în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius a declarat că există dovezi clare conform cărora guvernul sirian este responsabil de "masacrul chimic.” Acesta a solicitat efectuarea unor inspecţii urgente din partea ONU.
Un alt articol din data de 18 august al ziarului militar numit Cotidianul Armatei Populare de Eliberare, care a fost publicat pe larg în unele site-uri oficiale din China, este intitulat "Dronele nedisciplinate şi scăpate de sub control ale Americii”. Acesta nu a făcut referire la Siria, dar a criticat Statele Unite pentru "imprudenţă" în încălcarea suveranităţii altor ţări cu aceste drone "fără cea mai mică ruşine".
Recentele articole ale Cotidianului Poporului, compară remarcile Statelor Unite ale Americii despre Siria cu invazia din Irak.
În cazul Siriei, administraţia Obama a spus că se gândea la atacuri limitate care nu vor dura mai mult de o zi sau două, axate doar pe unităţile militare şi sediile acestora implicate în atacurile chimice. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că obiectivul nu este de a deturna regimul Sirian ci doar de a neutraliza capabilitatea Siriei de a folosi arme chimice.
Liderul sirian Bashar al-Assad este acuzat că prin folosirea armelor chimice folosite la est şi sud-vest de Damasc pe data de 21 august, acesta a cauzat moartea a 1.300 de oameni.