Oamenii de ştiinţă avertizează că un cutremur major va avea loc mai devreme sau mai târziu

Serviciile de urgenţă caută supravieţuitori într-o clădire prăbuşită în Hualien, estul Taiwanului, după un cutremur care a avut loc în noaptea de 6 februarie 2018. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2018

O serie de cutremure şi erupţii vulcanice care au avut loc în ultimii peste 20 de ani în zona Cercului de Foc al Pacificului au iscat temeri că un cutremur “puternic” este pe cale să se producă.

Oamenii de ştiinţă din California au analizat 101 cutremure majore care au avut loc în perioada 1990-2016 în zona Cercului de Foc al Pacificului - o zonă de dezastre geologice în formă de potcoavă.

Pe inelul de foc al Pacificului se înregistrează 90% din activitatea vulcanică ce apare pe Terra, iar o mare parte a acesteia se desfăşoară sub apă.

Cercetătorii consideră că succesiunea de cutremure care a zguduit zona ar putea indica faptul că un cutremur “puternic” ar urma să aibă loc.

În ultimele câteva săptămâni, un anumit număr de cutremure au lovit deja în Japonia, Taiwan, Guam şi Indonezia.

Thorne Lay, profesor de geologie şi planetologie la UC Santa Cruz, citat de Express, a afirmat: “Pe baza grupării cutremurelor în funcţie de spaţiu şi timp, este mult mai probabil ca zona care tocmai a alunecat să sufere o altă ruptură”.

El a adăugat că “zonele înconjurătoare au fost împinse spre dislocări ale plăcilor tectonice în multe cazuri, dând naştere unor replici şi posibilităţii ca o dislocare mare să aibă loc mai devreme sau mai târziu în apropiere”.

“Taiwan, Guam şi Japonia sunt departe în raport cu interacţiunile statice de stres, dar s-ar putea examina mişcările seismice provocate de un eveniment anterior petrecut în regiune în raport cu un eveniment ulterior, pentru a se vedea dacă au fost înregistrate cutremure mici care ar putea duce la o cascadă de alte cutremure şi care, la rândul lor, să culmineze cu un cutremur mai puternic.

Până când se va realiza acest tip de analiză, conexiunea cauzală dintre evenimente este foarte speculativă”.

Studiul a fost publicat după ce Cercul de Foc a fost lovit de seisme în primele două săptămâni ale acestei luni.

Peste 180 de persoane au fost rănite şi 17 au fost ucise când un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit coasta Taiwanului în 6 februarie.

O serie de seisme care au atins magnitudini de până la 5,7 au zguduit teritoriul american Guam.

În plus, trei cutremure au lovit Japonia începând cu 11 februarie, cel mai mare având o magnitudine de 4,8 pe Scara Richter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor