Oamenii de ştiinţă argentinieni au descoperit un element cheie în terapia celulară a retinei

Ochi albastri
Ochi albastri (Photos.com)

O echipă de cercetători argentinieni a anunţat un progres cheie pentru viitoarea terapie a problemelor de vedere, obţinând în laborator celule progenitoare ale retinei cu ajutorul celulelor stem adulte provenite din ţesutul adipos, informează luni agenţia EFE.

Descoperirea a fost făcută de Centrul de Investigaţie în Ingenieria Ţesuturilor şi Terapiei Celulare (CIITT) de la Universitatea Maimónides din Buenos Aires.

Spre deosebire de alte investigaţii unde se folosesc în scopuri terapeutice celule embrionare sau celule care sunt modificate genetic în laborator, oamenii de ştiinţă argentinieni au obţinut celule din ţesutul gras. 'Este o mare provocare, pentru că celulele la care ne-am fi aşteptat cel mai puţin să se transforme în celulele ale ochiului au fost cele adipoase. Am avut noroc', a spus directorul CIITT, Gustavo Moviglia, care are 27 de ani de experienţă în biologie celulară.

Procesul implică utilizarea unui subgrup de limfocite, într-o cultură comună cu celule din ţesut adipos ale pacientului, care, în acest fel, reuşesc să se diferenţieze pentru a obţine celule cu potenţial reparator pentru retină. 'În această cultură de limfocite, celulele din grăsime au început să se diferenţieze, iar a treia zi au început să apară structuri proprii ale ochiului. Au căpătat marcatori proprii ochiului, nu doar forme, ci şi conuri şi bastonaşe', a explicat Moviglia.

După rezultatul obţinut cu celulele precursoare ale retinei, echipa a anunţat că a început deja faza de aplicare a acestor celule la şoareci, urmând să o testeze apoi asupra oamenilor cu probleme degenerative ale retinei din cauza vârstei, o patologie foarte răspândită la cei bătrâni, deşi ar putea fi aplicată şi în cazul retinopatiilor de origine generică. De multe ori, în terapiile generice, se utilizează celule din măduva osoasă, dar extracţia lor este foarte dureroasă. În schimb, pentru a obţine grăsime din ţesutul adipos, aceasta poate fi extrasă de sub piele, uneori şi fără anestezie locală.

Există şi un avantaj medical: celulele stem din grăsime au o calitate mai bună decât celulele măduvei osoase. 'Pe măsură ce o celulă stem se divizează, cu timpul ea îmbătrâneşte. Un pacient de 60 de ani are celule stem în măduva osoasă care lucrează şapte zile pe săptămână, 24 de ore pe zi. În schimb, grăsimea lucrează foarte puţin. Prin comparaţie, celulele grăsimii sunt mai tinere deoarece lucrează mai puţin', a precizat Moviglia.

El a explicat de asemenea că, la un volum egal de celule din măduva osoasă cu cele din grăsime, există de zece ori mai multe celule stem în ţesutul adipos decât în măduvă. Faţă de alte terapii celulare în care se folosesc celule embrionare sau modificate genetic prin prezenţa de oncogeni (gene prezente în tumori), acest tip de celule obţinute din ţesutul adipos nu generează tumori şi nici boli autoimune. Pe de altă parte, celulele obţinute 'in vitro' capabile să regenereze retina şi care provin din celulele proprii ale pacientului (celulă autologă) nu generează respingere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură