Coreea de Nord, cel mai mare producător de dictatori - în carne şi oase, sau nu
alte articole
Regimul comunist coreean a finalizat două statui mari ale lui Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, care au fost trimise în câteva zile în Africa. Phenianul a fost mult timp un lider în acest domeniu: din turnătoriile sale au ieşit efigiile din bronz ale lui Stalin, Pol Pot, Mao şi, desigur, proprii dictatori.
Regimul comunist coreean a realizat două mari statui din bronz ale lui Robert Mugabe, care au fost trimise în ţara africană, fiind inaugurate cu ocazia sărbătoririi celor 90 de ani ai liderului politic (21 februarie).
Cei doi giganţi din bronz au fost plătiţi cu 5 milioane de dolari: 3,5 milioane de dolari statuia mai mare, care va fi ridicată în capitala Harare, şi 1,5 milioane de dolari cea mai mică - în Zvimba, localitatea rurală unde s-a născut cel mai longeviv dictator de pe continentul african.
Aceasta nu este prima dată când cele două ţări fac afaceri "artistice" între ele, în afară de binecunoscutele relaţii comerciale şi militare. În mod ironic, ultima statuie de bronz comandată de Zimbabwe Coreei de Nord este dedicată memoriei lui Joshua Nkomo. Acesta a fost lider al mişcării de independenţă ZANU-PF şi un duşman înverşunat al lui Mugabe, care îl numea "un şarpe în casă, de zdrobit fără milă". De fapt, a Cincea Brigadă a armatei lui Mugabe - instruită militar chiar de Coreea de Nord – a zdrobit, în 1987, suporterii lui Nkomo omorând circa 20.000 de civili, scrie AsiaNews.
Comerţul cu opere de artă, dedicat în cea mai mare parte dictatorilor vii sau morţi, este una dintre ultimele afaceri profitabile pentru Coreea comunistă. Coreea de Nord a realizat în anii '60, aproximativ 100 de statui din bronz, printre care ale lui Stalin, unele lucrări în numele guvernului cambodgian condus de Pol Pot, cel puţin zece statui ale lui Mao, care sunt încă în picioare în China.
Nu trebuie uitată piaţa internă. Deşi ţara a ajuns în colaps economic, există circa 34.000 de statui, întotdeauna din bronz, în memoria "preşedintelui etern" Kim Ir sen, şi cel puţin 900 dedicate fiului său "prea iubitul" Kim Jong-il.
Deşi Phenianul deţine bomba nucleară şi face cheltuieli militare însemnate, poporul său moare literalmente de foame, iar regimul este unul dintre cele mai despotice din lume.