Rusia vrea să construiască o reţea globală de supraveghere prin satelit

Satelit
Satelit (- / AFP / Getty Images)

Federaţia Rusă vrea să construiască o reţea de supraveghere globală, prin instalarea a 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări pentru dezvoltarea Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GLONASS), a anunţat, miercuri, şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov.

"Vom continua să promovăm tehnologiile GLONASS pe piaţa globală. Vom creşte competitivitatea serviciilor de navigaţie. În acest scop, vom crea un sistem de măsurători la sol în afara ţării. Ideal, am vrea să avem 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări. O astfel de prezenţă ar garanta o funcţionare mai stabilă şi mai precisă a GLONASS", a declarat Ivanov.

Sistemul permite poziţionarea obiectelor cu o eroare de 70 de metri. Sateliţii săi transmit două tipuri de mesaje, unul standard şi unul codificat, folosit de armata rusă. GLONASS poate furniza informaţii în timp real privind poziţionarea şi viteză obiectelor la sol în aer şi pe mare.

GLONASS este un sistem de poziţionare globală, asemănător sistemului GPS al Statelor Unite. Sistemul complet urmează să cuprindă 24 de sateliţi aflaţi la 19.100 km de Pământ, grupaţi în 3 planuri orbitale decalate la 120°, potrivit Wikipedia. Astfel, fiecare loc de pe Pământ ar putea fi urmărit de 5 sateliţi simultan.