O persoană din 30 nu locuieşte unde s-a născut

Raportul ONU privind migraţia în prima jumătate a anului 2013 arată că mai mult de 26 de milioane de latino-americani sunt imigranţi, 39 de milioane de asiatici, în timp ce numărul total de persoane care trăiesc acum în străinătate s-a ridicat la 232 milioane.
Poliţist verificând bunurile pe care le au asupra lor un grup de imigranţi, după ce au debarcat pe insula Lampedusa. (CHRISTOPHE SIMON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.09.2013

Raportul ONU privind migraţia în prima jumătate a anului 2013 arată că mai mult de 26 de milioane de latino-americani sunt imigranţi, precum şi 39 de milioane de asiatici, în timp ce numărul total de persoane care trăiesc acum în străinătate s-a ridicat la 232 milioane.

Cum ar fi lumea dacă nu ar exista migranţii? Citind cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, abia publicat, care fotografiază fluxurile migratorii „permanente" în prima jumătate a anului 2013, ne-am da seama că lumea ar fi cu totul altfel, văzând că acum o persoană din 30, oriunde pe planeta Pământ, trăieşte într-o altă ţară decât cea în care s-a născut. Mai mult de 26 de milioane de imigranţi provin din America Latină, aşa-numiţii „latinos", 39 de milioane din Asia, în timp ce numărul total de persoane care trăiesc acum în străinătate s-a ridicat la 232 de milioane, o creştere substanţială faţă de 1990, când migranţii erau „doar” 154 de milioane.

Marea majoritate a celor care şi-au părăsit casele în ultimii ani sunt mexicani şi din America Centrală şi au făcut acest lucru pentru a merge în Statele Unite, ţara care - potrivit noii statistici ONU – primeşte cei mai mulţi imigranţi din lume, aproape 46 de milioane în total. "Visul american" în mod evident încă "atrage", chiar şi în ciuda crizei din 2008.

După SUA, în clasamentul ţărilor care primesc cei mai mulţi străini se află Rusia, cu 11 milioane, urmată de Germania cu 9,8 milioane, Arabia Saudită cu 9,1. Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie primesc ambele 7,8 milioane de imigranţi. Calculând totuşi fluxurile migratorii de după 1990, ONU a estimat că, după "obişnuitele" Statele Unite ale Americii, ţara care a primit mai mulţi imigranţi din ultimele două decenii a fost, surprinzător, Emiratele Arabe Unite, cu şapte milioane, urmată imediat de Spania cu şase milioane.

Dar Europa rămâne continentul cel mai "căutat" - chiar şi în 2013 şi în ciuda crizei - cu 72 milioane de imigranţi în interiorul său. Este urmată îndeaproape de Asia cu 71 milioane, chiar dacă din 1990 continentul unde a crescut cel mai mult procentul afluxului de intrare a migranţilor este America de Nord. În sfârşit, contrar a ceea ce ar putea fi de aşteptat, marea majoritate a migranţilor nu mai călătoresc acum dinspre sudul spre nordul lumii, dar se mişcă în interiorul emisferei sudice a planetei, având ca destinaţie finală aşa-numitele ţări emergente.

„Apar noi ţări care dau naştere fluxurilor migratorii", spune John Wilmoth, director al Diviziei pentru Populaţie al UN-DESA, Departamentul Economic şi Social al Naţiunilor Unite, care a scris studiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor