Drepturile emigrantilor au fost violate deseori in 2009
Anul 2009 nu a fost unul prea bun pentru emigranti, conform grupurilor pentru drepturile omului. Emigrantii, incluzand-i pe cei cu documentatii potrivite, sunt abuzati in mod repetat in multe parti ale lumii, inchisi pentru lungi perioade de timp in conditii de tip inchisoar si uneori blocati la locurile de munca, inselati in privinta salariilor lor si supusi santajelor din partea autoritatilor, conform descoperirilor facute de grupurile pentru drepturile omului.
Un caz reprezentantiv prezentat de Amnesty International a fost cel al unui baiat de 19 ani care si-a parasit familia din Nepal pentru a gasi de lucru in Malaezia. El a dorit sa plece din Nepal deoarce comunistii ii fortau pe tineri sa devina luptatori, amenintandu-i cu moartea daca nu se conformeaza. El a imprumutat echivalentul a 1.000 de dolari americani pentru a-si plati calatoria, dar cand a ajuns in Malaezia, promisiunea agentului pentru o slujba nu s-a materializat. El a trebuit sa cerseasca pentru a supravietui inainte sa gaseasca ceva de lucru, si deoarece agentul i-a pastrat pasaportul si nu i-a reinnoit viza, acum el traiste si munceste ilegal in Malaezia, fiind ingrijorat mereu ca va fi prins de autoritati. El nu poate merge acasa datorita lipsei pasaportului, si statutul sau de emigrant ilegal inseamna ca este platit mai putin decat alti muncitori — nu suficient pentru a trimite bani acasa familiei sale.
Organizatia de aparare si monitorizare a drepturilor omului la nivel mondial Human Rights Watch (HRW) a publicat o serie de violari ale drepturilor emigrantilor, incluzand cazuri documentate de copii inchisi in centre de detentie fara parintii lor, unde sunt abuzati fizic si sexual, guverne care refuza emigrantilor accesul la servicii de sanatate si alte nedreptati comise fara vreo speranta de a fi indreptate.
In 18 decembrie 1999, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat “Conventia Internationala asupra Drepturilor Tuturor Muncitorilor Emigranti si a Membrilor Familiilor Lor”, cunoscuta si sub numele de Conventia Internationala asupra Emigrarii. Dar cu toate acestea situatia din multe tari ramane una dificila pentru emigranti.
Conventia cauta sa atraga atentia asupra dezumanizarii muncitorilor emigranti si a membrilor familiilor lor, incluzand privarea de drepturile lor umane fundamentale, conform UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura). Tarile occidentale, incluzand Statele Unite nu au ratificat sau semnat Conventia, dar principii similare sunt puternic sustinute si aparate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Divizia pentru Populatie din cadrul Departamentului ONU pentru Probleme Economice si Sociale prezice ca vor exista aproximativ 214 milioane de emigranti internationali in 2010, ceea ce reprezinta aproximativ 3,15 din populatia mondiala. Ca numar de emigranti, Statele Unite are pe departe cei mai multi, 42,8 milioane, in timp ce Rusia ocupa locul doi cu 12,3 milioane. Cifra de 214 milioane nu include deplasarile interne care au loc pe teritoriile tarilor.
Lucratorii interni din Orientul Mijlociu
Muncitorii migratori interni si in constructii compun o proportie mare din emigranti legali. Ei sunt in mod tipic puternic indatorati fata de cel care ii recruteaza. Muncitorii interni de obicei nu au aceleasi legi de protectie a muncii precum ceilalti. Arabia Saudita gazduieste cel mai mare numar de muncitori interni din Orientul Mijlociu cu cel putin 1,5 milioane. Multe cazuri de munca fortata au loc deoarece muncitorii interni nu isi pot parasi cu usurinta locul lor de munca sau tara lor fara o “viza de iesire.” Noile legi din 2009 garanteaza muncitorilor interni 9 ore de odihna pentru fiecare zi si cazare potrivita, sustine raportul HRW.
Cei 600.000 de muncitori migratori interni din Kuweit sunt exclusi in legea muncii din acea tara si raportul sustine ca “multi lucreaza ore multe fara zile de odihna si cu salariu mic.” Ei nu isi pot parasi patronul fara consimtamantul acestuia.
Iordaina a devenit prima tara araba care a inclus cei 70.000 de muncitori migratori interni sub legea pentru protectia muncii, care limiteaza numarul orelor de munca dintr-o zi, ofera asigurare medicala si o zi pe saptamana odihna. Chiar si cu aceasta noua lege si aceste noi regulamente adoptate in septembrie 2009, patronilor inca le este permis “sa isi inchida muncitorii in interiorul casei, stipuland ca muncitorul nu poate pleca fara acordul patronului, chiar si dupa orele de lucru”, sustine raportul HRW.
Pentru cei aproximativ 200.000 de muncitori migratori interni din Liban care provin in principal din Sri Lanka, Filipine si Etiopia, nu li se garanteaza dreptul de a-si parasi locul de munca si li se retin pasapoartele. In 2009 si 2008, HRW a gasit rate ridicate de mortalitate in randul acestei categorii de muncitori — opt murind doar in octombrie 2009.
Tarile asiatice gazduiesc milioane de muncitori migratori
Aproximativ 150 de milioane de oameni din zonele rurale cauta de lucru in orasele Chinei ca muncitori migratori, conform surselor oficiale. Dar datorita sistemului chinez de inregistrare a gospodariilor sau sistemului hukou, acesti muncitori nu au acces la ingrijire medicala, la educatie pentru copiii lor si alte beneficii sociale. Raportul HRW sustine ca unele exceptii au fost facute anul trecut in Guangzhou si Shanghai, dar, in general, pe cuprinsul Chinei, discriminarea bazata pe rezidenta inseamna ca putini muncitori migratori sunt tratati la fel precum rezidentii urbani.
Multi dintre cei 2 milioane de muncitori migratori ai Tailandei, sositi in primul rand din Burma, Cambodgia si Laos, sunt supusi la interdictii, nu au voie sa se intalneasca, si chiar li se interzice sa foloseasca masini si telefoane mobile, conform raportului. “In 2009, HRW a documentat arestari, omoruri, torturi si santaje arbitrare impotriva emigrantilor de catre politie si autoritatile locale, fara ca responsabilii sa fie pedepsiti.
“Muncitorii migratori sunt vulnerabili la abuzuri si exploatare in mare parte datorita faptul ca ei nu pot sa isi schimbe slujbele fara permisiunea patronului lor”, a declarat Roseann Rife, directorul adjunct pentru programe din cadrul filialei din Asia-Pacific a Amnesty International. “Conditiile de munca sunt uneori atat de proaste incat ei fug si prin urmare isi pierd statutul lor normal si sunt supusi apoi la arestari si deportari.”
Incalcarea drepturilor emigrantilor comise de alte tari
Ostilitatea publica fata de romani si rromi in Italia a fost accentuata de guvern prin adoptarea unor legi rasiste, care pot crea terorismul sponsorizat de stat impotriva acestor emigranti. Anul trecut, Italia a retinut barci cu emigranti in largul marii si i-a intors in Libia fara sa le verifice daca exista refugiati, bolnavi sau raniti, femei insarcinate, copii neinsotiti si victime ale traficului de persoane, sustine raportul. Oficialii italieni au folosit forta inutila, incluzand bastoane electrice si bate. De asemenea, ei au confiscat “bunuri personale ale emigrantilor, incluzand bani, telefoane mobile, pasapoarte si certificate de refugiati”, sustine raportul.
Anul trecut, granicierii egipteni au impuscat si ucis cel putin 17 emigranti proveniti in mare parte din Eritrea, Etiopia si Sudan. Egiptul trimite inapoi cetatenii din Eritrea pe baza politicii sale, in ciuda faptului ca acestia vor fi probabil torturati sau tratati rau la intoarcere. Raportul HRW acuza Israelul de intoarcerea emigrantilor in Egipt “fara sa ia in considerare in mod corespunzator cererile pentru azil”, lucru care este o violare a legii internationale. Egiptul ii trimite inapoi pe cei intorsi din Israel in locuri precum Eritrea sau Sudan.
Rusia gazduieste milioane de muncitori migratori care provin din tarile fostei Uniuni Sovietice. Emigrantii sunt inselati in privinta salariilor lor, “fortati sa lucreze cu mult peste program, amenintati si abuzati fizic”, sustine raportul. Uneori patronii si agentiile de angajare confisca pasapoartele emigrantilor si ii transforma in sclavi.
Incalcarile drepturilor emigrantilor ar putea sa nu fie la fel de raspandite in Statele Unite precum sunt in tarile de mai sus, dar Departamentul american pentru Emigrare si Frontiera (ICE) a fost criticat in 2009. HRW a declarat ca problemele de sanatate ale femeilor nu au fost luate in considerare in timp ce sunt tinute in detentie. Femeile emigrante nu primesc ingrijire medicala standard care este disponibila altor americani, deoarece ICE pune accentul pe ingrijirea medicala de urgenta, sustine raportul HRW.
Conform Institutului pentru Politica Emigrarii (MPI), programul de operatiuni pentru fugari al ICE, care a avut rolul de a aresta si inlatura fugarii straini care prezinta o amenintare pentru comunitate, si-a schimbat atentia catre realizarea de arestari in masa in randul emigrantilor fara documente care nu au alte condamnari criminale. “Este tulburator faptul ca un program care aparent are scopul adresarii unor probleme care tin doar de securitatea nationala a devenit acum o unealta indreptata impotriva emigrantilor ilegali neautorizati, prin folosirea fortelor SWAT, a declarat Muzaffar Chishti, director al biroului MPI de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din New York.