Milioane de emigranti infrunta riscuri pentru sanatate
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia Mondiala pentru Emigrare sustin ca o mare parte din cei aproape un miliard de emigranti internationali si interni din jurul lumii sufera de o sanatate precara datorita stresului si conditiilor de lucru exploatatoare.
Agentiile din Geneva, alaturi de guvernul spaniol, au organizat saptamana trecuta o conferinta in Madrid, de miercuri pana vineri, 5 martie, pentru a gasi moduri de imbunatatire a sanatatii emigrantilor.
Cele doua agentii sustin ca majoritatea emigrantilor sunt sanatosi. Dar, cei care nu sunt tind sa se numere printre cei aproximativ 214 milioane de emigranti care isi parasesc tarile pentru o viata mai buna in strainatate.
Aceste grupuri dezavantajate includ emigrantii fara documente, oamenii fortati sa emigreze datorita dezastrelor create de om, precum si victime ale traficului de persoane. Agentiile sustin ca acesti emigranti deseori sunt supusi exploatarii si abuzurilor fizice si mentale.
Jacqueline Weekers, de la Biroul OMS pentru Sanatatea Emigrantilor, sustine ca emigrantii sunt de asemenea mai expusi la o sanatate mai precara deoarece multi traiesc in saracie. Ea sustine ca ei nu au acces la serviciile de sanatate si sociale si la protectia sociala.
“Ganditi-va la traiul in locatii supraaglomerate”, a declarat Weekers. “Ganditi-va la lipsa unei nutritii potrivite pe perioade lungi de timp, etc. Dar, de asemenea, problemele cronice nerezolvate vor cauza o mare povara asupra sanatatii emigrantilor de-a lungul timpului. Majoritatea emigrantilor pleaca in alte tari deoarece cauta de lucru si ajung sa lucreze in locuri degradante, periculoase si murdare. Ei au slujbe pe care multi altii nu le-ar face si deseori fara asigurari medicale.”
Weekers sustine ca peste jumatate dintre toti emigrantii sunt femei. Multe femei au emigrat de buna voie. Ea sustine ca femeile emigrante care se afla in situatii neprotejate sunt supuse deseori la abuzuri sexuale.
Ea sustine ca sanatatea mentala a emigrantilor este o alta zona de mare ingrijorare.
“Sanatatea mentala nu este afectata doar in cazul celor care experimenteaza situatii foarte stresante precum refugiatii sau oamenii care emigreaza pentru lucru, ci si in cazul celor care sufera de violari ale drepturilor omului”, a declarat Weekers. “Dar, de asemenea se intampla si in cazul multor emigranti care sunt foarte izolati si marginalizati si nu sunt capabili sa comunice cu oamenii din jurul lor.”
Adunarea Mondiala pentru Sanatate, care a avut loc in Geneva in 2008, a adoptat o rezolutie asupra Sanatatii Emigrantilor. Problema va fi rediscutata la adunarea din luna mai a acestui an.
Weekers sustine ca conferinta de trei zile din Madrid va analiza ceea ce s-a intamplat de la adoptarea rezolutiei cu 2 ani in urma. Ea a adaugat ca scopul intalnirii este de a identifica politicile si legislatiile care vor imbunatati sanatatea emigrantilor.