Malaezia inundata de refugiatii respinsi de guvernul australian

Solicitanti srilankani de azil protesteaza si cer Inaltei Comisii ONU pentru Refugiati sa aiba grija de refugiati, provincia indoneziana Banten. (Ulet Ifansasti / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2010

Masurile luate de guvernul australian impotriva emigrarii ilegale au dus la o aglomerare a solicitantilor de azil in taberele de detentie din Malaezia si Indonezia. Sustinatorii refugiatilor cer o reevaluare a modului de protejare si ingrijire a emigrantilor a precizat VOA.

Strazile din Chow Kit, o suburbie a capitalei malaeziene Kuala Lumpur, erau populare pentru cei care faceau trafic cu emigranti clandestini si pentru cei care doreau sa ajunga ilegal in Australia.

Dar conform grupurilor pentru drepturile omului, diplomatilor si imamului moscheei locale, numarul traficantilor de emigranti clandestini si a persoanelor care cauta azil a scazut dramatic incepand cu luna aprilie. Atunci a fost momentul in care guvernul australian a suspendat aprobarea vizelor pentru solicitantii de azil din Afganistan si Sri Lanka.

Imamul moscheei din Chow Kit sustine ca inainte ca politica australiana sa se fi schimbat, afganii soseau aici cu acte pakistaneze false, fiind atrasi de hotelurile ieftine ale zonei, magazinile alimentare afgane si retelele de trecut ilegal frontiera.

Irene Fernandez, director executiv al Tenaganita, un grup care promoveaza drepturile femeilor si refugiatilor, este de acordul cu analiza imamului.

De asemenea, ea sustine ca o situatie a securitatii imbunatatite de la incetarea razboiului civil din Sri Lanka si conditiile de viata mai bune din Afganistan au contribuit de asemenea la reducerea numarului de solicitanti de azil.

In plus, cooperarea mai puternica dintre Australia, Indonezia si Malaezia in lupta impotriva contrabandei cu emigranti clandestini a redus numarul de barci care incercau sa aduca emigranti in Australia pe cale ilegala.

Fernandez sustine ca decizia Australiei de a suspenda vizele de azil pentru afgani si srilankezi inseamna ca traficantii se vor indrepta probabil spre Europa si Statele Unite, ca destinatii potentiale pentru incarcatura lor umana.

Dar, sustine ea, mii de emigranti au fost lasati impotmoliti in Malaezia si Indonezia. Unii se ascund, in timp ce altii sunt blocati in tabere si lasati sa reziste pe cont propriu.

Udaya Perera, Inaltul Comisar adjunct al Inalte Comisiei pentru Srilankezi in Malaezia, sustine ca guvernele lucreaza impreuna pentru a rezolva problema.

“Ei [emigrantii] cheltuie aproximativ 12.000 de dolari pentru a ajunge intr-o tara vestica. Ei cauta o slujba mai buna si conditii de viata mai decente si au cazut in capcana sindicatelor ilegale care se ocupa cu traficul de emigranti”, a declarat Perera. “Guvernul malaezian isi extinde cooperarea si suportul pentru a-i trimite acasa.”

Totusi, “acasa” este o optiune indepartata pentru miile de oameni blocati in tabere, pe care fostii detinuti le descriu ca fiind sarace, murdare si fara unitati medicale. Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati a creat majoritatea taberelor. Fernandez sustine ca UNHCR ar trebui sa regandeasca strategia sa.

Taberele sunt raspandite in jurul peninsulei Malay si in statul Sabah de pe insula Borneo.

Australia a oprit procesul aplicatiilor pentru azil pentru cetatenii afgani si srilankezi datorita conditiilor imbunatatite din acele tari, conform pozitiei oficiale. Noul premier australian, Julia Gillard, promite ca va reanaliza politica de emigrare si a indicat ca ar putea exista limitari asupra noilor emigranti, a mai spus VOA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor