Italia: noi legi pentru imigranti

Un protestatar tine o pancarda cu "San Papier" (Sf. Hartie), "protectorul emigrantilor pe pamant", in cadrul unui protest sustinut de membrii ai asociatiilor anti-rasism in semn de solidaritate cu muncitorii emigranti din Rosarno, in fata Ministerului de Interne, 9 ianuarie 2010, in Roma. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Dana Betlevy
05.02.2010

Ministrul de Interne Italian, Roberto Maroni, impreuna cu ministrul Muncii si Politicii Sociale, Maurizio Sacconi, vor prezenta in curand un decret privind noi reguli si impuneri legate de integrarea imigrantilor, according agentiei de stiri AND KRONOS.

Considerat de critici drept un maraton de noi incercari si obstacole pentru straini, decretul prevede ca solicitantul unui permis de sedere sa semneze in prealabil “accord de integrare”. Acesta obliga semnatarul sa isi indeplineasca datoriile fiscale, sa cunoasca limba italiana, sa se inscrie in serviciul national de sanatate, sa cunoasca Constitutia, etc. Emigrantul va avea de trecut examene si probe, in urma carora trebuie sa obtina 30 de “puncte”, pe o perioada de 2 ani. Daca dupa acesti doi ani nu a acumulat 30 de puncte, emigrantului I se mai acorda inca un an pentru a reusi. Dupa acest ultim termen, daca nu acumuleaza punctajul impus, va fi expulzat.

"Pentru a-ti garanta integrarea: eu iti sugerez ce sa faci pentru a te integra in comunitate. Daca o faci, eu iti dau permisul de sedere, daca nu o faci inseamna ca nu vrei sa te integrezi...", asa a explicat ministrul de interne Italian, sistemul de masuri cuprins in decret.

Anumiti oameni politici au vazut masura nu ca pe un ajutor, ci mai mult ca pe un impediment in calea integrarii emigrantilor, menit sa favorizeze ilegalitatile sis a impiedice chiar presupusul sau scop: integrarea acestora.

Livia Turco, ofiter al PD pentru probleme de emigrare, considera ca masura este nepotrivita in conditiile in care cursuri de cultura si limba italiana pentru straini sunt organizate mai mult de voluntari si in cadrul bisericilor, decat de catre stat, se arata intr-un articol publicat de agentia ASCA.

"Italia din nefericire nu este Canada: daca Maroni si Sacconi vor sa imite Canada sau celelalte tari care au adoptat acest tip de sistem, atunci sa rezolve intai aceste probleme si sa garanteze perioade sigure pentru reinnoirea permiselor si cursuri de limba si cultura puse la dispozitie de scoala publica", a declarat Turco.

Dar Italia pare ca nu are numai acest lucru de rezolvat pentru a ajuta emigrantii sa fie in legalitate. Taxele mari aferente salariilor, pe care angajatorii trebuie sa le plateasca, favorizeaza de multe ori munca la negru. In unele cazuri, emigrantii sunt prinsi intr-un cerc inchis in care pentru a se angaja, au nevoie de permisul de sedere. Pentru a obtine documente, au nevoie de un act de inchiriere pentru casa in care locuiesc. Dar impozitul impus de stat pe veniturile obtinute din inchiriere, face ca proprietarul apartamentului sa nu incheie mereu un contract cu chiriasul. Iar daca nu poti prezenta un document care sa ateste rezidenta, nu poti avea documente si nici un contract de munca.

Asa se face ca multi emigranti lucreaza la negru, iar unii traiesc chiar in conditii inumane, prin spatii industriale abandonate, haituiti uneori de autoritati si vizati acum de noul decret al lui Maroni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor