O nouă grevă generală paralizează Grecia

Sindicatele din Grecia au organizat joi o grevă generală de 24 de ore care a dus la anularea a sute de zboruri, închiderea birourilor publice şi la subminarea severă a transportului local – fiind prima acţiune majoră împotriva politicilor de austeritate ale ţării din ultimele câteva luni.
Angajaţi ai sectorului public strigă slogane în timpul unei demonstraţii în Atena împotriva concedierilor planificate la nivel naţional, 27 noiembrie 2014. (LOUISA GOULIAMAKI/ AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.11.2014

Sindicatele din Grecia au organizat joi o grevă generală de 24 de ore care a dus la anularea a sute de zboruri, închiderea birourilor publice şi la subminarea severă a transportului local – fiind prima acţiune majoră împotriva politicilor de austeritate ale ţării din ultimele câteva luni.

Uniunea sindicală a sectorului privat GSEE şi cea din sectorul public ADEDY au făcut apel la grevă într-un semn de protest pentru concedierile planificate şi reformarea viitoare a pensiilor la cererea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional care au scos Grecia din criză de două ori.

Toate zborurile interne şi internaţionale ale Greciei au fost anulate după ce controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei. Trenurile şi feriboturile şi-au suspendat serviciile. Spitalele au lucrat în regim de urgenţă în timp ce birourile publice şi-au închis uşile.

“GSEE se opune obsesiei dogmatice manifestată de guvern şi troikă cu privire la politicile de austeritate şi creşterea taxelor”, a susţinut sindicatul într-o declaraţie făcută în această săptămână.

Sindicatul a acuzat guvernul că încearcă să arunce piaţa muncii înapoi în “timpuri medievale” şi să implementeze politici care cauzează o “criză umanitară.”

Mii de greci vor porni la marş în cursul zilei de joi ca parte a unor acţiuni care marchează această grevă.

Cele două sindicate au organizat o altă grevă generală în luna aprilie. Protestele majore au scăzut în intensitate de atunci, pe măsură ce frustrarea şi furia au fost înlocuite de o stare de renunţare şi deznădejde generată de o rată a şomajului mai mare de 25% şi de o reducere puternică a veniturilor.

Prezenţa la acţiunile de joi ar putea oferi o cheie pentru opoziţia înfruntată de guvernul conservator al premierului Antonis Samaras, care este presat de UE şi FMI să impună şi mai multe reduceri de cheltuieli pentru a-şi echilibra bugetul pentru anul viitor.

În aceste condiţii, Parlamentul grec ar urma sa voteze săptămâna viitoare un proiect de buget pe 2015 care prevede continuarea măsurilor de reducere a cheltuielilor, în special în domeniul sănătăţii şi educaţiei.

Samaras a impus de mai multe ori măsuri de austeritate pentru a se asigura că Grecia va continua să primească ajutoarele financiare, dar acum încearcă să renunţe la nepopularul program de "salvare economică" şi să asigure supravieţuirea guvernului său pe durata anului următor.

Oficialii greci s-au întors miercuri cu mâna goală din Paris deşi cele două zile de discuţii cu inspectorii UE şi FMI nu au reuşit să genereze un acord în baza analizei pe care aceştia o desfăşoară asupra a economiei Greciei înaintea ieşirii ţării de sub programul de asistenţă convenit în 2010.

Economia Greciei a revenit pe creştere în trimestrul al treilea al acestui an, trend care ar urma sa se accelereze în 2015, însă după ce a traversat şase ani de recesiune PIB-ul Greciei a fost amputat cu aproximativ 25%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor