Juncker prezintă un plan de investiţii pentru relansarea creşterii economice a UE
alte articole
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri un plan destinat să mobilizeze 315 miliarde de euro pentru investiţii în Europa, cu scopul de a relansa creşterea economică, informează France Presse.
Accentuând nevoia de a depune în continuare eforturi pentru reformele structurale ale economiilor învechite şi pentru a reduce datoriile şi deficitele declanşate de criza financiara, noul şef executiv al UE a spus Parlamentului European la Strasbourg că planul său face parte dintr-o strategie în 3 puncte pentru a determina europenii să se întoarcă la muncă.
El a recunoscut că planului său îi lipseşte componenta cheltuielilor publice. UE pune deoparte doar 8 miliarde de euro şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) doar 5, pentru a ajuta la crearea unui fond special în valoare de 21 de miliarde de euro care va fi administrat de BEI.
Fondul urmăreşte să atragă investiţii în valoare de peste 300 de miliarde de euro în următorii 3 ani, lucru care va ajuta la crearea a milioane de locuri de muncă.
Principalele grupuri politice ale Parlamentului European au primit cu prudenţă acest plan, spunând că, deşi ar dori ca fondul să dispună de un capital mai mare, totuşi e un bun început.
Dar deputaţii de extremă dreapta şi stânga, cât şi Verzii au criticat planul, spunând că efectul estimat de Juncker este o fantezie şi că se va ajunge în situaţia în care riscurile vor fi publice, iar profiturile private.
Insistând că UE nu plimbă banii în toate direcţiile, Juncker a declarat că mărirea datoriei publice nu va ajuta. “Nu avem o tiparniţă pentru bani. Trebuie să atragem bani şi să facem ca ei să lucreze pentru noi.”
Juncker consideră că Europa se află într-o capcană a investiţiilor, unde investitorii privaţi ezită să implice fonduri.
Prin furnizarea de garanţii pentru absorbirea riscurilor iniţiale ale proiectelor cheie care ar putea îmbunătăţi infrastructura Europei, Juncker susţine că UE ar putea atrage mai multe investiţii private.
El este de parere că investiţiile suplimentare ar genera la rândul lor subvenţii suplimentare.
De asemenea, preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Werner Hoyer, a spus legiuitorilor că instituţia sa este pregătită să acţioneze rapid pentru a pune banii în circulaţie. Hoyer a recunoscut că această măsură nu va înlătura imediat problemele economice ale Europei, dar ea reprezintă o parte utilă a strategiei UE.