O echipă artistică porneşte în turneu pentru a atrage atenţia chinezilor

Un grup special de arte scenice a fost creat în China, însă nu pentru divertisment, ci pentru a exprima nedreptăţile suferite de populaţia Chinei aflată sub dictatura Partidului Comunist Chinez (PCC) şi, de asemenea, pentru a atrage atenţia lumii asupra suferinţelor petiţionarilor din China
Petitionari chinezi care isi cer drepturile (TEH ENG KOON/AFP/Getty Images)
Lu Chen
20.12.2013

Un grup special de arte scenice a fost creat în China, însă nu pentru divertisment, ci pentru a exprima nedreptăţile suferite de populaţia Chinei aflată sub dictatura Partidului Comunist Chinez (PCC) şi, de asemenea, pentru a atrage atenţia lumii asupra suferinţelor petiţionarilor din China.

Anunţul de înscriere al asociaţiei artistice a fost publicat pe site-ul web al Campaniei pentru Drepturile Omului în China, care se autocaracterizează drept o "organizaţie cu bază comunitară" care urmăreşte "protecţia drepturilor şi demnităţii fundamentale ale oamenilor săraci din China şi promovarea unui model de societate corectă şi onestă". Anunţul a inclus şi numerele de telefon ale organizatorilor din China, puse la dispoziţie doritorilor.

Anunţul afirmă: "Convingerea noastră constantă este că dreptatea trebuie să prevaleze asupra răului! Nu vom permite cu niciun chip răspândirea răului şi nici dispreţuirea fiinţelor umane de către elementele răului!"

Guo Qizhen, iniţiatorul echipei de artă scenică, a declarat că oferă petiţionarilor o platformă prin care aceştia să îşi exprime mânia şi să lanseze un apel pentru dreptate, interpretându-şi istorisirile personale de viaţă prin muzică, cântece, piese de teatru ş.a.m.d.

"Am scris petiţii timp de aproape 20 de ani şi am văzut viaţa plină de necazuri a petiţionarilor" a precizat Guo într-un interviu telefonic acordat ziarului Epoch Times. "Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Omului, pe10 decembrie, 12 petiţionari din Hubei au încercat să se sinucidă în grup. Acum două luni, a existat un petiţionar care s-a autoincendiat în Gara de Sud din Beijing. Am pus bazele acestui grup artistic al petiţionarilor cu rolul unei platforme prin care oamenii să poată condamna umilirile şi nedreptatea, să-şi poată sublima mânia şi să poată evita incidente fatale la nivel colectiv".

Anunţul public de înscriere le urează bun-venit oamenilor care nutresc simpatie şi entuziasm faţă de bunăstarea publică şi care sunt capabili să producă lucrări de artă scenică ce oglindesc obiectiv drama experienţelor petiţionarilor.

Anunţul afirmă: "Odată ce drepturile unui petiţionar sunt încălcate, toţi oamenii cu compasiune şi conştiinţă au obligaţia de a verbaliza nedreptatea şi răspunderea de a emite energie pozitivă societăţii!"

"Am compus versuri privind experienţele mele ca semnatar de petiţii, pe care le interpretez vocal, pe fundalul muzical al altor cântece, spre a-mi comunica tristeţea" a afirmat Chen Shuhua, un petiţionar din oraşul Langfang din provincia chineză nordică Hebei, care s-a alăturat grupului artistic. Acesta a declarat telefonic pentru Epoch Times: "Am fost escrocat atunci când am cumpărat o casă şi am trimis petiţii timp de 10 ani. Cu toate acestea, oficialii din Langfang au dorit să menţină cazurile cu petiţii la cota zero, aşa încât m-au ţinut sechestrat în închisori negre de trei ori”.

"Ultima dată am fost întemniţat într-o încăpere cu o suprafaţă sub 10 mp. Nu mi s-a dat voie să părăsesc (celula, n.trad.) şi nu m-au lăsat nici măcar să îmi fac un duş. Mi-au administrat medicamente care mă făceau să dorm câte 48 de ore."

Guo Qizhen, întemeietorul grupului artistic, a fost arestat în 1994 din cauza unui conflict cu Ma Guichen, un demnitar de rang înalt din departamentul local de coordonare HOUSING. Guo a reclamat corupţia lui Ma şi s-a confruntat cu un an de închisoare drept răzbunare din partea lui Ma în 1995.

Guo a trimis petiţii privind cazul său încă de pe atunci, însă nu a reuşit să obţină sprijin din partea oficialilor. El a susţinut, de asemenea, eforturile altor petiţionari şi activişti pentru drepturile omului aflaţi sub asuprirea autorităţilor.

În urma postării unor articole de critică explicită la adresa guvernului pe Internet, Guo a fost iarăşi condamnat la închisoare în 2006 pentru "subversiune la adresa puterii statului". Apoi, petiţionarul a fost eliberat în mai 2010.

Potrivit anunţului de înscriere aparţinând grupului artistic, acesta îşi propune să pornească anul viitor într-un turneu al scenelor Chinei.

La acest articol a mai contribuit cu reportaje şi Wan Fang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor