"O condamnare la moarte" - General rus destituit pentru că şi-a criticat superiorii, trimis pe front cu un detaşament de foşti deţinuţi

Unul dintre cei mai vocali generali ai Rusiei, concediat şi reţinut după un atac dur la adresa Ministerului Apărării în urmă cu doi ani, se întoarce pe front, potrivit avocatului său, relatează CNN.
Dar, potrivit presei ruse de stat, i s-a oferit un „pahar otrăvit”: comanda de linie a unui batalion notoriu format din foşti deţinuţi, care a suferit pierderi masive în Ucraina.
Acum doi ani, generalul-maior Ivan Popov era comandantul decorat al Armatei 58 Combinate din sudul Ucrainei, primind laude pentru conducerea sa.
Dar a făcut o greşeală – a trimis un mesaj vocal colegilor în care critica dur conducerea Ministerului Apărării şi spunea că ar fi concediat dacă s-ar plânge.
„Forţele armate ale Ucrainei nu au reuşit să spargă frontul nostru, (dar) comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, trădător şi josnic, decapitând armata în cel mai dificil şi tensionat moment”, a spus Popov în mesajul trimis în iulie 2023.
Cea mai mare parte a furiei sale îl viza pe şeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.
Popov a declarat că, atunci când s-a plâns de lipsa sprijinului artileriei şi de alte probleme, „comandanţii superiori au simţit pericolul în mine şi, rapid, într-o singură zi, au inventat un ordin pentru ministrul Apărării, m-au eliminat din ordin şi au scăpat de mine”.
Katerina Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, afirmă că demiterea lui Popov „a indignat ultranaţionaliştii, ofiţerii şi veteranii ruşi, care au acuzat Ministerul rus al Apărării că l-a înlăturat pe Popov pentru a masca problemele din armata rusă”.
Citiți și Autorităţile ruse au arestat un fost comandant al Armatei 58, suspectat de fraudă [TASS]
Instituţia militară era deosebit de sensibilă la critici în acel moment - la mai puţin de o lună după revolta eşuată a şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
De la acel moment, viaţa lui Popov avea să se înrăutăţească rapid. La început, el a fost trimis în Siria pentru a fi comandant adjunct al contingentului rus de acolo, dar în luna mai a anului trecut a fost arestat pentru presupusă fraudă, o acuzaţie pe care a negat-o constant.
Procurorii au cerut o pedeapsă de şase ani de închisoare în caz de condamnare, iar Popov a fost dat afară din forţele armate. Însă susţinătorii săi au continuat să îl apere.
Kremlinul „a eşuat în mare măsură în a-i convinge pe ultranaţionaliştii, ofiţerii şi veteranii ruşi de presupusa implicare a lui Popov în cazul deturnării de fonduri, ceea ce a dus la reacţii negative persistente pe internet”, consideră Katerina Stepanenko.
Popov a scris o scrisoare deschisă către preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost publicată în presa de stat la sfârşitul lunii martie, în care a solicitat să i se permită să se întoarcă pe câmpul de luptă. El l-a descris pe Putin drept „ghidul său moral şi modelul său”, al cărui exemplu „m-a făcut să înţeleg în sfârşit ce înseamnă cuvintele legendare: ‘o minte limpede, o inimă caldă şi mâini curate.’”.
Dorinţa lui Popov a fost acum îndeplinită, dar într-un mod aparte.
Săptămâna trecută, presa rusă de stat a raportat că avocatul său şi Ministerul Apărării au fost de acord cu cererea lui Popov de a reveni la serviciul activ, în loc să se confrunte cu perspectiva unei pedepse cu închisoarea.
„Noi, împreună cu Ministerul Apărării, avem o moţiune de suspendare pe caz... cu decizia pozitivă de a-l trimite pe Ivan Ivanovici la SVO (Operaţiunea militară specială)”, a declarat avocatul lui Popov, Serghei Buinovski, citat de TASS.
Moscova continuă să folosească termenul de "operaţiunea militară specială" pentru a se referi la invazia la scară largă împotriva Ucrainei pe care a lansat-o în 2022.
Încă nu a fost confirmat faptul că tribunalul militar a fost de acord cu înţelegerea, dar susţinătorii lui Popov din rândul bloggerilor militari ruşi s-au bucurat.
„Legendarul general de luptă s-a întors pe front!”, a scris Vladimir Rogov, un blogger popular.
Însă Popov nu se va întoarce la unitatea sa, Armata a 58-a.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, generalul „va fi trimis la SVO nu ca soldat de asalt obişnuit, ci în calitate de comandant al uneia dintre unităţile Storm Z”, citând o sursă din cadrul forţelor de securitate.
În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze o convorbire cu jurnaliştii „cu privire la intenţia generalului Popov, acuzat de deturnare de fonduri, de a participa la o operaţiune specială”.
Dar Stepanenko descrie misiunea lui Popov ca fiind „efectiv o condamnare la moarte, deoarece comandamentul militar rus foloseşte în principal detaşamentele penale 'Storm Z' în atacuri frontale sinucigaşe”.
Kremlinul a continuat să sprijine folosirea deţinuţilor în luptă. Putin a promis recent că va acorda statutul de veteran membrilor Storm Z.
Pe măsură ce armata rusă încearcă să consolideze numărul ofiţerilor cu experienţă în Ucraina, apelează tot mai mult la cei care au căzut în dizgraţie.
„Putin pare să fi instituit un nou sistem de răscumpărare în care ofiţerii şi comandanţii căzuţi în dizgraţie au o şansă de a recâştiga favoarea lui Putin, cu condiţia să pledeze public vinovaţi de acuzaţiile care li se aduc şi apoi să se ofere voluntari pentru a lupta în Ucraina”, spune Stepanenko.
Popov a negat acuzaţiile care i se aduc, iar un tribunal militar nu a dat încă undă verde înţelegerii dintre avocatul său şi Ministerul Apărării.
Dar, cu siguranţă, el este familiarizat cu celebrele unităţi ruse de foşti deţinuţi, care au jucat un mare rol în asaltul asupra Bahmut în 2023, suferind pierderi imense în acest proces.
Când era la conducerea Armatei 58, Popov era afiliat unui batalion de foşti deţinuţi cunoscut sub numele de „Storm Gladiator”, o unitate specială de asalt din cadrul Storm Z.
Acesta avea „sute de condamnaţi cu experienţă militară anterioară, care au primit instruire de la fostul Grup Wagner şi forţele cecene «Akhmat»”, spune Stepanenko. Dar a suferit pierderi semnificative în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de "asalturile maşinii de tocat carne", atacuri frontale ale infanteriei asupra unor poziţii bine apărate.
Detaşamentele din Storm Gladiator aveau o rată de supravieţuire de 40%, potrivit unor investigaţii.