Numirea procurorilor şefi aduce critici în USL: Victor Ponta, atacat de Norica Nicolai

"Nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor - şefi ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesaţi de a clarifica situaţia MCV, ci doar de numirea fără respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane", a precizat vineri europarlamentarul PNL Norica Nicolai.
Norica Nicolai, PNL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
30.03.2013

"Nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor - şefi ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesaţi de a clarifica situaţia MCV, ci doar de numirea fără respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane", a precizat vineri europarlamentarul PNL Norica Nicolai.

Declaraţia liberalei survine la scurt timp după ce premierul Ponta a admis că a renunţat la procedura de selecţionare a candidaţilor şi îi va desemna direct pe şefii DNA şi Parchetului General săptămâna viitoare, după consultări cu CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Norica Nicolai este primul lider PNL care are o reacţie publică pe tema numirii şefilor DNA şi Parchetului General, relevă Hotnews.

"Ignorarea procesului de selecţie prin agrearea de către anumiţi lideri politici a unor persoane pentru aceste poziţii ar constitui un prejudiciu semnificativ pentru justiţia din România. Cred că doar existenţa unor criterii transparente poate asigura numirea pentru aceste funcţii a unor persoane profesioniste şi independente politic. De aceea, părerea mea este că, în procesul de numire a procurorilor-şefi, România ar trebui să se consulte cu reprezentanţii Comisiei Europene în legătură cu existenţa şi menţinerea acestor criterii de selecţie convenite, întrucât posibilitatea numirii directe ar putea fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de Statul Român şi ar risca să contureze ideea interesului clasei politice de a controla justiţia", a declarat Norica Nicolai.

Ponta, de acord cu numirea lui Codruţei Kovesi în fruntea DNA

Chiar dacă USL a încercat prin toate mijloacele să-i îndepărteze pe Daniel Morar şi pe Codruţa Kovesi din posturile-cheie din justiţie, premierul Ponta a declarat vinewri că nu exclude ca aceasta din urmă sa ajungă la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dacă va fi numită Kovesi în locul lui Morar, în fruntea DNA, Ponta a anunţat că nu va demisiona, chiar dacă aceasta e cunoscută drept "omul lui Băsescu". Singurul pe care nu l-ar accepta ca şef la DNA este fostul ocupant al postului, Daniel Morar.

"În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a explicat Ponta.

Fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost trimisă, în octombrie 2012, pentru trei ani, în funcţia de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie

Crin Antonescu a declarat că nu este de acord cu propunerea lui Kovesi pentru DNA, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri.

Ponta, care este ministru interimar al Justiţiei, se va întâlni la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta despre noii procurori la Parchetul General şi DNA.

Ponta: Cel mai bun procuror general aş fi eu

Premierul Victor Ponta a apreciat că ar fi cel mai potrivit pentru a fi numit în funcţia de procuror general al României, dar nu se gândeşte serios la această variantă. Declaraţia a fost făcută după ce a fost întrebat de presă dacă se gândeşte la numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului.

"Cel mai bun procuror general aş fi eu. Am şi experienţă şi... Dar nu iau în calcul numirea mea. Restul, o să vedem", a precizat Ponta.

Legat de numirea unui procuror general, preşedintele Traian Băsescu le-a trimis luni o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului în care a cerut realizarea unui parteneriat pentru stat de drept consolidat, adoptarea euro şi aderarea la spaţiul Schengen. Pentru a se îndeplini aceste obiective, şeful statului a propus opt măsuri, printre care "desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA".

Premierul Ponta a declarat că îi va răspunde în scris preşedintelui la cele semnalate prin scrisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor