Numeroşi cercetători cer OMS să accepte că virusul Wuhan se transmite prin aer

.
. (pixabay.com)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează un raport care îndeamnă agenţia ONU să actualizeze ghidul asupra virusului Wuhan, după ce peste 200 de oameni de ştiinţă, într-o scrisoare publică subliniază existenţa de dovezi care atestă că virusul se poate răspândi prin particule minuscule.

OMS menţionează că virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, se răspândeşte în principal prin picături mici expulzate din nas şi din gura unei persoane infectate, dar că aceste picături cad rapid jos din cauza greutăţii.

Însă, într-o scrisoare deschisă adresată agenţiei din Geneva, publicată luni în jurnalul Clinic de Boli Infecţioase, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au prezentat dovezi care arată că particulele plutitoare care conţin virusul pot infecta persoanele care le respiră.

Deoarece acele particule mai mici pot rămâne considerabil de mult în aer, oamenii de ştiinţă solicită OMS să-şi actualizeze îndrumările privind virusul.

"Suntem conştienţi de material şi analizăm conţinutul împreună cu experţii noştri", a declarat, luni, printr-un e-mail, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Cât de des se poate răspândi coronavirusul prin aerosoli - spre deosebire de picăturile mai mari generate de tuse şi strănut - nu este clar.

Orice modificare a evaluării OMS privind riscul de transmitere al virusului, care a declanşat deja o pandemie, punând pe butuci economia globală, ar putea afecta recomandările curente privind păstrarea distanţei fizice de 1 metru.

Guvernele, care se bazează pe recomandările agenţiei, presupunându-se că ajută la construirea politicii de prevenţie, ar putea, de asemenea, să ajusteze măsurile de sănătate publică care vizează reducerea răspândirii virusului.

Deşi OMS a afirmat că aerosolii sunt consideraţi o posibilă cale de transmitere, susţine că trebuie totuşi să fie convinsă că dovezile necesită o schimbare a recomandărilor.

Dr. Michael Osterholm, un expert în boli infecţioase la Universitatea din Minnesota, a declarat că OMS a fost mult timp reticentă să recunoască transmiterea virusului prin aerosoli „în ciuda datelor convingătoare” şi consideră actuala controversă parte a acestei dezbateri.

„Cred că nivelul frustrării a ajuns în punctul la apogeu, în cele din urmă, în privinţa rolului pe care îl joacă transmisia aeriană în boli precum gripa şi COVID-19”, a spus Osterholm.

Profesorul Babak Javid, consultant pentru boli infecţioase la Spitalele Universitare din Cambridge, a declarat că transmisia aeriană a virusului este posibilă şi chiar probabilă, dar a spus că lipsesc date privitoare la durata în care virusul rămâne în aer.

Dacă virusul poate rămâne în aer pentru perioade îndelungate de timp, chiar şi după ce o persoană infectată părăseşte respectivul spaţiu, acest lucru ar putea afecta măsurile pe care lucrătorii din domeniul sănătăţii le iau pentru a se proteja.

Ghidul OMS pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, actualizat în 29 iunie, afirmă că virusul Wuhan este transmis în principal prin picături respiratorii şi pe suprafeţe.

Dar OMS susţine că transportul aerian este posibil în anumite circumstanţe, cum ar fi atunci când se efectuează proceduri de intubaţie şi de generare de aerosoli. Astfel că agenţia sfătuieşte lucrătorii medicali care efectuează asemenea proceduri să poarte măşti respiratorii N95 şi alte echipamente de protecţie într-o cameră ventilată corespunzător.

Dr. William Hanage, epidemiolog la Universitatea de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard, a declarat că raportul examinat de OMS „exprimă numeroase puncte rezonabile şi dovezi că acest mod de transmitere este posibil şi ar trebui luat în serios.”