Numele lui Ianukovici dispare din baza de date Interpol, MAI rus comentează

Victor Ianukovici
Victor Ianukovici (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)

Numele fostului preşedinte, Viktor Ianukovici nu mai figurează în secţiunea „Wanted persons” a site-ului Interpol.

Potrivit companiei britanice de avocaţi Hage Aaronson, Interpol-ul a scos din baza sa de date numele lui Ianukovici, pe motiv că urmărirea penală ar fi politică, intenţionând totuşi, să analizeze în continuare situaţia fostului preşedinte fugar al Ucrainei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse, Comisia de control a fişierelor Interpol a suspendat temporar accesul la informaţiile cu privire la căutarea internaţională a fostului preşedinte ucrainean.

„Motivul limitării accesului la fişiere a servit contestarea hotărârii privind anunţarea mandatului de căutare internaţională depusă pentru V. Ianukovici şi avocaţii săi. Examinarea dosarului în fond este programată pentru următoarea sesiune a Comisiei de control a fişierelor Interpol, care va avea loc în septembrie 2015”, se menţionează în comunicat.

La rândul său, consilierul Ministrului Afacerilor Interne, deputatul Anton Gerashenko a subliniat că avocaţii lui Ianukovici s-au adresat în instanţa de judecată din Lyon (Franţa), unde se află sediul Interpol, cu plângere privind lipsa de temei a includerii fostului preşedinte pe lista persoanelor anunţate în căutate.

„Este dreptul lui Ianukovici şi a avocaţilor săi, de care, potrivit legislaţiei europene, nu-i poate nimeni priva. Avocaţii lui Ianukovici s-au adresat, în acelaşi timp, Comisiei Interpol de control a fişierelor persoanelor anunţate în căutare. Conform procedurii prevăzute de actele normative ale Interpol, aducerea cazului în faţa instanţei de judecată şi Comisiei de control a fişierelor, servesc drept temei pentru suspendarea investigării persoanei prin radierea fişierului de pe site-ul Interpol”, a punctat deputatul, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în cazul în care Procuratura Generală nu va argumenta temeinicia investigaţiilor în privinţa lui Ianukovici, tribunalul din Lion şi Comisia Interpol de control a fişierelor îl vor scoate pe fostul preşedinte din căutare.

„A doua opţiune ar fi faptul că anume pe asta mizează Putin, Ianukovici şi avocaţii săi, iar toate astea doar pentru a demonstra că Ucraina nu poate nici măcar să pregătească în mod corespunzător actele pentru a-l da pe Ianukovici în urmărire”, a adăugat Gerashenko.

Precizăm că Ianukovici a fost dat în căutare internaţională în scopul arestării şi extrădării în Ucraina pentru presupusa răspundere penală pe 9 ianuarie 2015. La 12 ianuarie a fost dat în căutare generală de către Interpol.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe