Acord preliminar între Ucraina şi separatişti pentru extinderea regimului de retragere a armamentului

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)

Ucraina şi forţele separatiste pro-ruse au ajuns la un acord preliminar în vederea extinderii regimului de retragere a armamentului din estul Ucrainei, incluzând tancuri şi sisteme de arme mai mici, a declarat marţi Ivica Dacic, preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), conform Reuters.

În baza unui acord de pace semnat la Minsk în luna februarie, armele cu calibru mai mare de 100 mm ar fi trebuit să fi fost deja retrase de pe ambele linii ale frontului din estul Ucrainei, dar ambele tabere se acuză reciproc că încă folosesc armament greu şi aproape zilnic se raportează noi victime.

Acest ultim acord asupra armelor mai uşoare a fost încheiat în cadrul unei întâlniri a aşa zisului “grup de contact” care include Ucraina, Rusia şi separatiştii pro-ruşi. Întâlnirea a avut loc sub auspiciile OSCE.

Luând cuvântul în Minsk, Dacic a declarat că acordul încă trebuie semnat dar a cerut tuturor părţilor “să suspende în totalitate atacurile şi să respecte acordul deplin de încetare a focului”.

SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei, trimiţându-le soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

În plus, Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, a declarat că SUA este pregătită să mărească presiunea asupra Rusiei şi asupra aşa ziselor republici populare Doneţk şi Lugansk dacă situaţia din Donbas se intensifică.

Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe