Poroshenko se întâlneşte cu Nuland. Cedarea suveranităţii ucrainei continuă conform planului Rusiei

Victoria Nuland în Tibilisi, arhivă
Victoria Nuland în Tibilisi, arhivă (VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images)

În cadrul unei întâlniri în Kiev cu Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat speranţa că SUA va continua să faciliteze detensionarea conflictului din Donbas, a raportat vineri serviciul de presă al preşedintelui, conform Kyiv Post.

“El [Poroşenko] şi-a exprimat speranţa că SUA va continua să contribuie la detensionarea situaţiei din Donbas şi să adreseze astfel de chestiuni presante precum: încetarea în totalitate a focului de către militanţi, retragerea armelor grele, monitorizare internaţională corespunzătoare, eliberarea tuturor ostaticilor, incluzând a cetăţenilor ucraineni reţinuţi ilegal în Rusia şi acces liber pentru ajutoarele umanitate internaţionale către regiunile afectate”, conform declaraţiei.

Liderul ucrainean a subliniat că ţara sa respectă acordul de la Minsk semnat în 12 februarie şi că depune toate eforturile în vederea implementării corespunzătoare a prevederilor acestuia.

În plus, Poroşenko şi Nuland au discutat despre procesul de implementare a reformei constituţionale în Ucraina - un termen corect politic pentru a descrie cedarea, de către Ucraina, a suveranităţii regiunilor estice. Nuland l-a felicitat pe liderul ucrainean pentru votul reuşit al Radei Supreme a Ucrainei de a trimite la Curtea Constituţională proiectul de amendare a Constituţiei.

Poroşenko a trimis Parlamentului joi dimineaţa amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd statut special pentru Donbas. Iniţial, amendamentele nu includeau referirea la statutul special pentru Donbas, lucru care a provocat critici dure din partea liderilor separatişti din Doneţk şi Lugansk.

Nuland a confirmat faptul că SUA susţine în continuare abordările Ucrainei în vederea situaţiei din Donbas.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.