Zeci de mii de oameni s-au alăturat protestelor din Bulgaria privind facturile la energie electrică

Protestele faţă de costurile mari ale facturii de energie electrică în Sofia, 17 februarie 2013
Protestele faţă de costurile mari ale facturii de energie electrică în Sofia, 17 februarie 2013 (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.02.2013

Zeci de mii de bulgari au protestat duminică în mai mult de 20 de oraşe împotriva facturilor uriaşe la energie electrică, punând presiune asupra guvernului după o săptămână de demonstraţii persistente, potrivit unui raport Reuters.

Protestatarii au scandat "Va fi acelaşi lucru în fiecare zi, până când vom câştiga", paralizând centrele oraşelor şi cerând demisia cabinetului şi re-naţionalizarea distribuitorilor de energie.

Demonstranţii au aruncat cu ouă şi sticle, au ars facturile de energie electrică şi au atacat birourile companiilor de electricitate din oraşe din întreaga ţară.

Preţurile energiei electrice sunt sensibile din punct de vedere politic în cea mai săracă membră a Uniunii Europene, deoarece plata facturilor de energie reprezintă o mare parte din veniturile lunare, mai ales în timpul iernii.

Popularitatea partidului de centru-dreapta de la guvernare, GERB, a fost afectată încă de anul trecut, alegătorii fiind nemulţumiţi de veniturile mici şi facturile mari.

Bulgaria a fost mult timp criticată pentru incapacitatea sa de a liberaliza sectorul electric şi pieţele de distribuţie a gazelor naturale extrem de monopolizate, în conformitate cu normele UE.

În ianuarie, Comisia Europeană a menţionat cazul statului balcanic, Estoniei şi Marii Britanii la Curtea Europeană de Justiţie - cea mai înaltă instanţă UE - după ce cele trei ţări au transpus doar parţial directivele UE privind piaţa energiei [ID: nL6N0AT720]

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor