Nu sunt chipsuri! Japonia intră în "criză" pentru ... cea mai îndrăgită gustare

Plantaţiile din Hokkaido au fost distruse de taifunuri, iar acum japonezii plătesc 11 euro pentru un pachet de chipsuri care înainte costa doar doi euro. Cei doi mari producători au oprit vânzările din cauza lipsei cartofilor, iar legile protecţioniste au devenit un obstacol major.
Rafturile supermarketurilor japoneze sunt goale. Lipsesc chips-urile (pic.twitter.com/bDD4PfgSPr)
Mioara Stoica
18.04.2017

Rafturile supermarketurilor sunt aproape goale la raionul de chipsuri; acestea sunt vândute la licitaţii online la preţuri senzaţionale, la peste zece euro, de cel puţin şase ori costul lor obişnuit.

Nu este vorba despre Marea Foamete declanşată de apariţia manei de cartof, care a fost o adevărată tragedie în Irlanda în 1845. De câteva zile Japonia are o problemă cu cartofii. Mai precis, cu cartofii prăjiţi. În magazinele cu produse alimentare sau în supermarketuri nu se mai găsesc, şi asta din cauza celor patru taifunuri puternice din luna august 2016. Acestea au distrus o mare parte din plantaţiile de cartofi din regiunea Hokkaido, punctul central al agriculturii japoneze, unde se cultivă peste 80 % din producţia de cartofi din ţară.

Rezultatul: cea mai slabă recoltă din ultimii 34 de ani, ceea ce este o problemă, deoarece japonezii adoră chipsurile: cele ale companiei Calbee, cel mai mare producător din Japonia, sunt cele mai preferate gustări din ţară, potrivit unui sondaj efectuat anul trecut de televiziunea Asahi, preluat de publicaţia online repubblica.it.

Consecinţele acestor taifunuri catastrofale, cele mai violente din ultimul secol, se simt acum. Luni, 17 aprilie a.c., compania Calbee - deţinută în proporţie de 20% de PepsiCo - ce controlează 73 % din piaţa chipsurilor japoneze, a anunţat că, din cauza penuriei de materii prime, din 22 aprilie opreşte vânzările a cel puţin cincisprezece sortimente de chipsuri.

Firma Koyke-ya, al doilea mare producător de chipsuri din Japonia, a anunţat aceleaşi măsuri ca firma Calbee. Cele două companii au căzut rapid în bursa de valori. Iar japonezii au rămas fără îndrăgiţii lor cartofi prăjiţi.

Dar cât timp va dura această criză? „Nu ştim“, a declarat Marina Fukaya, responsabil pentru relaţiile externe la firma Calbee. „Problema este gravă, o vedem pe Twitter, dar acum nu putem spune prea mult, nu putem comunica o dată sigură“, deoarece producţia de cartofi din insula japoneză Kyushu nu este suficientă pentru a acoperi deficitul din Hokkaido.

Pungile de chips-uri sunt vândute în licitaţii pe internet la preţuri exorbitante (pic.twitter.com/YuwRKhf1EP)
Pungile de chips-uri sunt vândute în licitaţii pe internet la preţuri exorbitante (pic.twitter.com/YuwRKhf1EP)

Din cauza alegerii protecţioniste a agriculturii, Japonia contează numai pe tuberculii autohtoni: pentru primul-ministru japonez Shinzo Abe este un sector „sacru“ care trebuie păstrat. „60% din cartofii Calbee provin din Japonia“, spune Fukaya, adăugând: „ne-am dori să importăm mai mult, dar aceştia sunt de cele mai multe ori de calitate necorespnzătoare“.

Problema cu această abordare „autarhică“ este că, în caz de dezastre naturale, materiile prime autohtone creează un abis. În ultima vreme, preţul cartofilor în Japonia a crescut de până la 20 de procente pe lună. În acest ritm, nu numai chipsurile vor fi singurele victime dar criza s-ar putea răspândi în alte sectoare ale Japoniei, cum ar fi lanţurile de restaurante şi fast-food-uri. De asemenea, ironia sorţii, conform legilor japoneze, cartofii proaspeţi importaţi pot fi folosiţi numai pentru a produce chipsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor