"Nu-mi amintesc" - Pe Fauci l-a lăsat memoria de peste 100 de ori în timpul unui interogatoriu legat de pandemie

Fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) Anthony Fauci, revenind în sala de şedinţă în care depune mărturie în faţa Subcomitetului specializat pentru pandemia de coronavirus, la Washington, 8 ianuarie 2024.
Fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) Anthony Fauci, revenind în sala de şedinţă în care depune mărturie în faţa Subcomitetului specializat pentru pandemia de coronavirus, la Washington, 8 ianuarie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Zachary Stieber & Joseph Lord
11.01.2024

Anthony Fauci, şeful de lungă durată al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, părea foarte incisiv anul trecut, în timp ce se confrunta cu senatorul Rand Paul (R-KY) în legătură cu cercetările privind "câştigul de funcţii" [gain-of-function - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n.], pe care le-a finanţat în Wuhan, China, dar acum, brusc, se pare că îl lasă memoria.

În cadrul unei sesiuni cu uşile închise cu o comisie a Congresului în care i-au fost puse întrebări despre pandemia COVID-19, Fauci a răspuns de nenumărate ori că nu-şi aminteşte, au relatat parlamentari de rang înalt luni, 8 ianuarie.

"Este posibil să existe peste 100 şi ceva de răspunsuri, până acum, de tipul 'nu-mi aduc aminte', 'nu-mi amintesc'", a declarat reprezentantul Brad Wenstrup (R-OH) după 14 ore de declaraţii cu uşile închise în faţa Subcomitetului specializat al Camerei Reprezentanţilor pentru pandemia de coronavirus - prima dată când a vorbit sub jurământ de când a părăsit funcţia.

"Purtăm o mulţime de conversaţii despre procesul de cercetare, despre subvenţii, despre supraveghere, dacă vreţi, despre reglementări şi despre posibile soluţii pentru o cale mai bună de urmat", a continuat Wenstrup.

Citiți și Top 10 evenimente COVID ale anului: Dezvăluirea faptelor nespuse şi necunoscute publicului

Potrivit reprezentantei Nicole Malliotakis (R-NY), legislatorii au analizat procesul de acordare a granturilor cu Fauci, încercând să afle dacă finanţarea americană a contribuit direct la crearea coronavirusului, adăugând că democraţii l-au întrebat chiar şi despre implicarea sa într-o lucrare controversată potrivit căreia acesta nu putea proveni dintr-un laborator.

O parte a sesiunii private a aprofundat modul în care Dr. Fauci defineşte "câştigul de funcţii", care este cunoscut de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind creşterea patogenezei sau a transmisibilităţii unui virus sau agent patogen.

Dr. Fauci a susţinut că agenţia sa nu a finanţat cercetări în China privind câştigul de funcţii, chiar dacă un raport al Institutului Naţional de Sănătate din SUA (NIH), din care face parte NIAID, a concluzionat că experimentele finanţate de NIAID au dus la crearea unui coronavirus de liliac care a îmbolnăvit mai mult şoarecii.

"Ce a fost cel mai interesant este o nouă definiţie pe care am auzit-o, iar Dr. Fauci se referă la aceasta ca fiind definiţia sa operaţională a câştigului de funcţie. Este un lucru pe care trebuie să îl analizăm puţin mai mult. Şi astfel, cred că, în viitor, dacă discută despre acest lucru şi vorbeşte despre câştigul de funcţie, trebuie să lămurească definiţia sa de cercetare a câştigului de funcţie", a declarat Wenstrup.

Citiți și Farsa COVID se desluşeşte treptat

El a mai spus ulterior că se va întoarce pentru a revizui exact ceea ce a spus Dr. Fauci şi că este posibil ca legislatorii să fi primit deja definiţia. Apoi, el a afirmat că a fost surprins de răspunsurile repetate de "nu-mi amintesc".

"Cred că ceea ce mă surprinde cel mai mult este de cât de multe nu-şi aminteşte, având în vedere gravitatea acestui eveniment pentru lume şi faptul că el a fost imaginea răspunsului guvernului la COVID", a afirmat Dr. Wenstrup.

Fauci a făcut parte din echipa de răspuns la pandemia de COVID-19 sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump. El a devenit consilierul medical principal al preşedintelui Joe Biden după ce acesta a preluat funcţia în 2021.

Reprezentanta Debbie Dingell (D-Mich.) a declarat în timpul unei pauze că legislatorii "au primit informaţii foarte bune", inclusiv "descrieri bune şi detaliate a ceea ce face NIH" şi a modului în care au acţionat împotriva viruşilor anteriori, pe măsură ce au apărut.

Sesiunea privată "ne ajută să aflăm faptele", a menţionat ea.

Citiți și Un e-mail arată că un consilier al lui Fauci a sugerat că a distrus documente legate de pandemia COVID-19

Dr. Fauci a fost programat să stea pentru alte şapte ore de interogatoriu pe 9 ianuarie. Potrivit subcomitetului, el a acceptat, de asemenea, să depună mărturie în cadrul unei audieri publice în viitor. O dată pentru această audiere nu a fost încă stabilită.

Potrivit lui Fauci, recomandările de a menţine o distanţă de doi metri în şcoli, întreprinderi şi alte locuri nu s-au bazat probabil pe date.

"A apărut pur şi simplu", a fost citat Fauci.

"Interviul transcris al doctorului Fauci a dezvăluit eşecuri sistemice în sistemul nostru de sănătate publică şi a făcut lumină asupra unor probleme procedurale serioase ale autorităţii noastre de sănătate publică", a declarat Wenstrup.

"Este clar că opiniile divergente nu au fost adesea luate în considerare sau au fost suprimate complet, în cazul în care va apărea o viitoare pandemie, răspunsul Americii trebuie să fie ghidat de fapte ştiinţifice şi date concludente. În timp ce rămânem frustraţi de incapacitatea doctorului Fauci de a-şi aminti informaţii despre COVID-19 care sunt importante pentru investigaţia noastră, alte persoane cu care am vorbit îşi amintesc faptele. Apreciez disponibilitatea Dr. Fauci de a depune mărturie în privat în faţa subcomitetului select şi aştept cu nerăbdare să discut cu el mai departe în cadrul unei audieri publice în acest an", a adăugat Dr. Wenstrup.

El a declarat că o transcriere va fi făcută publică "în cele din urmă" după ce va fi revizuită de toate părţile.

Citiți și Fauci a fost "introdus ilegal" în sediul CIA pentru a "influenţa" ancheta privind originea Covid-19

Originile COVID-19

Dr. Fauci, potrivit comisiei, le-a mai spus membrilor că ideea că SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator nu este o teorie a conspiraţiei.

El a fost interogat cu privire la poziţia sa privind originile virusului care provoacă boala COVID-19, deoarece ani de zile a promovat teoria unei origini naturale, chiar dacă până în prezent nu a fost identificată nicio gazdă animală.

Dr. Fauci a declarat reporterilor de la tribuna Casei Albe, la 17 aprilie 2020, că un nou studiu a fost de efectuat "un grup de virusologi evoluţionişti foarte calificaţi" care "au analizat secvenţele [din virus] şi secvenţele din lilieci, aşa cum evoluează".

"Iar mutaţiile de care a fost nevoie pentru a ajunge în punctul în care se află acum sunt total compatibile cu un salt al unei specii de la un animal la om. Nu am autorii în acest moment, dar putem să vi-i punem la dispoziţie", a adăugat el.

Acel articol a implicat cinci oameni de ştiinţă care şi-au detaliat punctul de vedere cu privire la SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, spunând în parte că datele genomice "arată în mod clar că SARS-CoV-2 nu este o construcţie de laborator sau un virus manipulat în mod intenţionat".

Citiți și EcoHealth, organizaţia care a finanţat cercetările la Institutul Wuhan, lucra pentru CIA [raport]

Dr. Fauci nu este menţionat în lucrare, dar el, împreună cu şeful său de atunci, Dr. Francis Collins, a impulsionat elaborarea acesteia, potrivit unui e-mail de la Kristian Andersen, unul dintre autori, obţinut de subcomitet.

"Principală noastră activitate din ultimele două săptămâni s-a concentrat pe încercarea de a respinge orice tip de teorie de laborator", a declarat Andersen într-o altă notă.

E-mailurile publicate anterior arată că atât lui Fauci, cât şi lui Collins li s-a cerut şi li s-a oferit feedback asupra unor proiecte anterioare ale lucrării.

Andersen şi alţii au primit ulterior o creştere a subvenţiilor de la agenţia doctorului Fauci, a constatat o analiză a Epoch Times.

Un e-mail publicat în 2023 a dezvăluit că Dr. David Morens, un adjunct al Dr. Fauci, a declarat că Fauci i-a dat brusc aprobarea de a discuta despre originile COVID-19 cu National Geographic.

Citiți și Fost şef al Serviciului Naţional de Informaţii SUA recunoaşte că Fauci a minţit cu privire la cercetările de tip "câştig de funcţii"

"Interpretez acest lucru ca însemnând că guvernul nostru se relaxează, dar că Tony nu vrea ca amprentele sale să apară în poveştile despre origini", a scris el.

Mulţi experţi, inclusiv analişti de la FBI, consideră acum că originile reprezintă o întrebare deschisă, fie spun că dovezile disponibile arată că provine dintr-un laborator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor