Un e-mail arată că un consilier al lui Fauci a sugerat că a distrus documente legate de pandemia COVID-19

Anthony Fauci (Drew Angerer/Getty Images *)
Zachary Stieber
19.11.2023

Un adjunct de rang înalt al doctorului Anthony Fauci a indicat, într-un e-mail recent descoperit, că acesta nu a păstrat în mod intenţionat înregistrări despre care ştia că vor fi căutate de public şi de investigatorii din Congres.

"Am păstrat foarte puţine e-mailuri sau documente privind aceste chestiuni şi continui să solicit ca [toată] corespondenţa privind probleme sensibile să îmi fie trimisă la adresa mea de Gmail", a scris adjunctul Dr. David Morens în misiva din 17 iunie 2021.

Senatorul republican Ron Johnson a obţinut e-mailul şi l-a inclus într-o scrisoare adresată secretarului pentru sănătate Xavier Becerra.

Dr. Morens le-a scris colegilor după ce senatorii, inclusiv Johnson, i-au scris directorului de atunci al Institutului Naţional de Sănătate (NIH), Dr. Francis Collins, solicitând documente privind modul în care NIH a gestionat pandemia COVID-19, care a început într-un oraş chinez în care se află un laborator ce a efectuat teste riscante cu fonduri de la NIH.

"Pe baza acestui e-mail, se pare că este posibil ca Dr. Morens să fi şters sau distrus în mod intenţionat înregistrările referitoare la originile COVID-19, având în vedere că a recunoscut că a 'păstrat foarte puţine e-mailuri sau documente referitoare la aceste chestiuni'. Mai mult, preferinţa declarată a Dr. Morens de a primi corespondenţa privind 'probleme sensibile' prin intermediul Gmail arată o aparentă evitare a cerinţelor federale de păstrare a documentelor şi un dispreţ total pentru transparenţă", i-a spus Johnson lui Becerra.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane, care include NIH, a eşuat în mod repetat să predea înregistrările pe care le-a solicitat Johnson, a remarcat senatorul. Este posibil ca acţiunile aparente ale doctorului Morens "să fi obstrucţionat în mod direct eforturile mele de supraveghere", a scris el.

Johnson a cerut toate înregistrările pe care le-a solicitat, precum şi o descriere a modului în care oficialii federali îl vor trage la răspundere pe Dr. Morens.

Agenţia domnului Becerra nu a răspuns la o solicitare de comentarii şi nici dr. Morens nu a răspuns la solicitări.

Dr. Morens este consilier superior al directorului de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, un institut al NIH care a fost condus până la sfârşitul anului 2022 de Dr. Fauci. Dr. Morens a lucrat pentru agenţie timp de peste două decenii. El le scria altor persoane care făceau parte din Societatea Americană de Medicină Tropicală şi Igienă (AJTMH), inclusiv Dr. Peter Daszak, al cărui grup EcoHealth Alliance a ajutat la direcţionarea de bani de la NIH către laboratorul din Wuhan.

Dr. Morens a declarat că a păstrat corespondenţa referitoare la lucrările pe care le-a scris şi care au fost publicate online, dar că, în rest, "nu a păstrat niciun document care ar putea determina alţi membri ai AJTMH să fie abordaţi pentru producerea de documente similare".

Titlul e-mailului era "CONFIDENŢIAL FĂRĂ GRUPUL NOSTRU MIC, VĂ ROG", potrivit lui Johnson.

E-mail anterior

Într-o misivă obţinută anterior de către grupul de experţi al Camerei Reprezentanţilor din SUA care investighează pandemia, Dr. Morens a scris unui grup de oameni de ştiinţă că "încerc să comunic întotdeauna pe Gmail, deoarece e-mailul meu de la NIH este supus în mod constant FOIA".

În conformitate cu Legea privind libertatea de informare (Freedom of Information Act - FOIA), membrii publicului pot solicita informaţii precum e-mailurile de la guvernul federal.

Dr. Morens a dezvăluit în e-mailul din 9 iulie 2021 că Gmail-ul său a fost piratat şi că "până când IT-ul îl poate repara, s-ar putea să fiu nevoit să trimit ocazional e-mailuri din contul meu NIH".

"Nu vă faceţi griji, trimiteţi la oricare dintre adresele mele şi voi şterge tot ce nu vreau să văd în New York Times", a mai scris el.

Michael Chamberlain, director al organizaţiei de supraveghere Protect the Public's Trust, a declarat pentru The Epoch Times într-un e-mail că misiva a arătat "un efort impertinent de a evita cerinţele privind înregistrările publice".

În octombrie, grupul de experţi a solicitat NIH documente şi comunicări cu privire la ceea ce a descris a fi o potenţială încălcare a înregistrărilor federale.

Legea federală prevede parţial că persoanele care încearcă să ascundă sau să distrugă înregistrări guvernamentale riscă să fie urmărite penal.

Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor a cerut NIH să investigheze problema, iar NIH a comunicat ulterior administraţiei că nu există "nicio dovadă că vreun dosar federal aflat în custodia sa a fost distrus prematur".

Trimitere la Grimm

Între timp, Johnson a sesizat-o pe Christine Grimm, inspectorul general al Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane (HHS).

Johnson a declarat că e-mailul doctorului Morens în care vorbeşte despre ştergerea înregistrărilor "dezvăluie încercarea de a limita accesul public la anumite comunicări legate direct de pandemia COVID-19, ceea ce ar putea încălca cerinţele federale de păstrare a înregistrărilor".

Într-o nouă scrisoare din această săptămână, Johnson a presat-o pe doamna Grimm cu privire la ce măsuri au fost luate, dacă au fost luate, menţionând în acelaşi timp e-mailul pe care l-a descoperit.

"Având în vedere declaraţiile Dr. Morens pe care le-am împărtăşit cu dvs. în august 2023 şi corespondenţa din 17 iunie 2021 de mai sus, OIG trebuie să continue să efectueze sau să iniţieze imediat o investigaţie aprofundată a acţiunilor Dr. Morens.

Având în vedere eforturile aparente ale Dr. Morens de a împiedica răspunsul HHS la scrisoarea mea din 11 iunie 2021, sunt profund îngrijorat de faptul că oficialii HHS ar fi putut să fi eliminat sau să fi distrus în mod intenţionat înregistrări sensibile privind originile COVID-19 sau privind alte aspecte ale pandemiei. Sper că dvs. şi biroul dvs. luaţi în serios această problemă", a scris el.

Un purtător de cuvânt al biroului lui Grimm a declarat pentru The Epoch Times, prin e-mail, că biroul a primit scrisoarea "şi o analizează pentru a trimite răspunsul adecvat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor