"Nu este de ajuns" - O privire mai profundă asupra ultimului stimulent de 1 trilion de yuani al Chinei

Yuani
Yuani (STR/AFP/Getty Images)

După ce în ultimul timp au apărut multe ştiri din China care vorbeau despre un nou stimulent iminent, fără însă să se întâmple nimic în sensul asta, iată că au fost înregistrate două evoluţii majore de "stimulare".

Prima a avut loc la începutul zilei de luni şi ar fi menită să limiteze prăbuşirea sectorului critic al locuinţelor din China, care, cu 62 de trilioane de dolari, este cea mai mare clasă de active din lume.

Potrivit ZeroHedge, Beijingul ar urma să ofere 200 de miliarde de yuani (29,3 miliarde de dolari) sub formă de "împrumuturi speciale" pentru a se asigura că proiectele de locuinţe blocate sunt livrate cumpărătorilor. Acest nou program de creditare "ar reprezenta cel mai mare angajament financiar de până acum al Beijingului pentru a stăpâni criza imobiliară care a dus la prăbuşirea preţurilor locuinţelor şi la scăderea vânzărilor de imobile", într-un moment în care instabilitatea crescândă a pieţei imobiliare înseamnă, de asemenea, o ameninţare tot mai mare la adresa stabilităţii politice în perioada sensibilă premergătoare tranziţiei conducerii Partidului Comunist, care va avea loc la sfârşitul acestui an.

Cel de-al doilea eveniment a avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, când China şi-a intensificat în mod neaşteptat stimulentele economice cu o finanţare suplimentară de 1.000 de miliarde de yuani (146 de miliarde de dolari), axată pe cheltuielile de infrastructură, sprijin care, potrivit calculelor analiştilor, nu va fi suficient de important nici pentru a contracara daunele cauzate de lockdown-urile repetate datorate COVID şi de prăbuşirea pieţei imobiliare, nici pentru a relansa economia chineză aflată în dificultate, care se află în pragul contracţiei.

Miercuri, Consiliul de Stat - Cabinetul chinez - a prezentat un pachet de politici în 19 puncte, inclusiv alte 300 de miliarde de yuani pe care băncile de stat le pot investi în proiecte de infrastructură, pe lângă cele 300 de miliarde de yuani deja anunţate la sfârşitul lunii iunie. Guvernelor locale li se vor aloca 500 de miliarde de yuani de obligaţiuni speciale din cotele neutilizate anterior.

În cadrul unei reuniuni prezidate de premierul Li Keqiang, Consiliul de Stat a promis că va utiliza "instrumentele disponibile" pentru a menţine o scară rezonabilă a politicilor în timp util şi în mod decisiv şi a anunţat o serie de măsuri de susţinere a creşterii, inclusiv un sprijin suplimentar de 300 de miliarde de yuani pentru credite acordat de băncile de politică monetară şi o emisiune de obligaţiuni în valoare de 200 de miliarde de RMB de către întreprinderile centrale de stat generatoare de energie. Li Keqiang s-a angajat, de asemenea, să accelereze aprobarea proiectelor de investiţii în infrastructură şi a îndemnat administraţiile locale să utilizeze mai bine alocarea de 500 de miliarde de RMB pentru emisiunea de obligaţiuni ale administraţiilor locale acumulată din cota neutilizată în anii anteriori.

Premierul chinez a îndemnat, de asemenea, guvernele locale să distribuie subvenţii în valoare de 10 miliarde RMB către sectorul agricol şi a mai îndemnat instituţiile guvernamentale relevante să anunţe planuri detaliate de punere în aplicare a acestor măsuri; şi a declarat că factorii de decizie politică vor aproba un lot de proiecte de investiţii în infrastructură (deşi a cerut, de asemenea, ca factorii de decizie politică să asigure calitatea acestor proiecte).

Cele 19 măsuri s-au adăugat la mai multe măsuri de stimulare recente: băncilor de politică monetară li s-au alocat în total 1.100 de miliarde de yuani pentru finanţarea proiectelor de infrastructură începând din luna iunie; banca centrală a operat săptămâna trecută o reducere surprinzătoare a ratei dobânzii cu 10 puncte de bază; iar în luna mai, Beijingul a anunţat măsuri de sprijin în valoare de aproximativ 1.900 de miliarde de yuani într-un pachet de măsuri în 33 de puncte, care vizează inclusiv întreprinderile mici. Miercuri, Consiliul de Stat s-a angajat, de asemenea, să aprobe un lot de proiecte de infrastructură. Autorităţile locale sunt încurajate să utilizeze politici de creditare specifice fiecărui oraş pentru a sprijini cererea rezonabilă de locuinţe, a precizat acesta.

Cu toate acestea, pentru a contracara speculaţiile potrivit cărora Beijingul întoarce în sfârşit soarta anilor de frugalitate fiscală, Consiliul de Stat a mai spus că economia nu va fi inundată cu stimulente excesive şi că China nu va "suprautiliza" marja de manevră de care dispune pentru a lua mai multe măsuri de politică pentru a proteja creşterea pe termen lung - reiterând poziţia prudentă pe care oficialii au adoptat-o faţă de stimulente în ultimii ani.

Reuniunea a transmis un semnal: "Nu vă aşteptaţi la stimulente suplimentare masive", potrivit lui Bruce Pang, director de cercetare şi economist şef pentru China Extinsă la Jones Lang LaSalle Inc. El a adăugat că limbajul folosit în anunţ a sugerat că "posibilitatea de a adopta instrumente extraordinare, cum ar fi obligaţiunile suverane speciale sau creşterea deficitului bugetar oficial, a scăzut".

Referindu-se la stimulente, Goldman a declarat că, în opinia sa, sprijinul pentru credite în valoare de 300 de miliarde RMB (echivalentul a aproximativ 0,3% din PIB) este o nouă măsură de susţinere, în timp ce potenţiala emisiune de obligaţiuni speciale ale autorităţilor locale în valoare de 500 de miliarde RMB este un ecou al declaraţiei din cadrul reuniunii Politburo din iulie, dar a fost semnificativ mai mică decât diferenţa de 1,5 miliarde RMB dintre soldul total permis al LGSB (21,8 miliarde RMB) şi soldul real (20,4 miliarde RMB). Rămâne de văzut dacă emisiunea de obligaţiuni de 200 de miliarde RMB de către întreprinderile centrale de stat generatoare de energie reprezintă un sprijin politic suplimentar.

Banca consideră, de asemenea, că aceste măsuri ar putea contribui la compensarea contracţiei puternice a veniturilor publice şi ar putea susţine într-o oarecare măsură creşterea investiţiilor în infrastructură în lunile următoare. Cu toate acestea, cu un sector imobiliar foarte slab şi cu influenţe potrivnice asupra creşterii activităţii din cauza focarelor locale de Covid şi a măsurilor de control aferente, cu excepţia unor măsuri majore de relaxare a politicilor, credem că creşterea globală va rămâne slabă în restul acestui an (Goldman a retrogradat recent creşterea PIB-ului pe întregul an 2022 la 3,0% în ritm anual).

"Avem parte de măsuri de relaxare, dar nu sunt suficient de rapide pentru a ţine pasul cu ritmul de deteriorare a economiei în general. O mai mare relaxare a politicii interne şi o îmbunătăţire a creşterii şi a cererii interne vor fi esenţiale pe măsură ce ne apropiem de 2023", a declarat Andrew Tilton, economist-şef pentru Asia-Pacific la Goldman Sachs, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Alţii au fost de acord: Chang Shu şi David Qu, economişti la Bloomberg, au scris că "ultimul pachet de măsuri al Chinei nu este suficient pentru a redresa economia. Acesta va crea mai multă cerere publică care va umple parţial un gol tot mai mare lăsat de un sector privat în retragere - oferind un anumit sprijin creşterii. Ceea ce nu va reuşi este să stimuleze încrederea necesară pentru a determina gospodăriile să cheltuiască mai mult şi companiile să investească mai mult".

Cele 500 de miliarde de yuani în obligaţiuni speciale suplimentare ale administraţiei locale din acest an sunt mai mici decât se aşteptau unii analişti, având în vedere că valoarea estimată a cotei neutilizate ar putea fi de până la 1.500 de miliarde de yuani. Autorităţile locale şi-au accelerat anul acesta emisiunile de obligaţiuni - o sursă majoră pentru investiţii în infrastructură - în comparaţie cu anii precedenţi şi au utilizat cea mai mare parte din cota oficială de 3.650 de miliarde de yuani stabilită la începutul acestui an.

Economiştii de la Nomura, conduşi de Lu Ting, au declarat joi că măsurile nu sunt "revoluţionare". Acest lucru se datorează parţial faptului că sectorul imobiliar este încă în mare dificultate, au scris aceştia într-o notă de cercetare, subliniind că în ciclurile anterioare de relaxare, sectorul imobiliar a jucat un rol major în stimularea cererii de credite în rândul gospodăriilor, companiilor şi administraţiilor locale.

Într-adevăr, în ciuda celor două măsuri de stimulare surprinzătoare din China din această săptămână, economiştii au fost descurajaţi de măsurile luate, în timp ce pieţele financiare au rămas mute. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani a crescut cu 2 puncte de bază, ajungând la 2,65%. Indicele CSI 300 al acţiunilor chinezeşti a crescut cu până la 0,6% înainte de a reduce câştigurile pentru a se tranzacţiona cu 0,3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie