“O bombă cu ceas”: Liderii comunişti rămân fără idei pentru a putea opri declinul economic al Chinei [Wall Street Journal]

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)

Economia mondială încetineşte, iar cele mai recente date publicate despre scăderea ritmului de dezvoltare a economiei chineze vor avea un impact în întreaga lume, cu atât mai mult cu cât măsurile luate de Beijing sugerează că liderii săi rămân fără idei pentru a putea opri declinul, relatează Ziare.com, citând publicaţia americană The Wall Street Journal.

De asemenea, potrivit Bloomberg, dacă se agravează criza din China, o recesiune la nivel global va fi mult mai greu de evitat.

Nikkei Asia consideră că inflaţia conduce economia globală spre prima contracţie de la începutul pandemiei de Covid.

Totodată, South China Morning Post a descris că sectorul imobiliar din China reprezintă o “bombă cu ceas” pentru economia ţării, în condiţiile în care aproximativ 50 de milioane de apartamente au rămas neocupate şi au devenit o povară pentru proprietarii îngrijoraţi.

“Visul chinezilor de a avea o locuinţă proprietate personală se clatină şi odată cu el şi economia”, susţine şi The Detroit News, precizând că peste 80% din vânzările de locuinţe s-au bazat pe începerea plăţilor încă din faza de proiect, furnizând astfel o finanţare facilă companiilor de construcţii, însă, în condiţiile în care datoriile s-au acumulat, numeroase proiecte au rămas neterminate, provocând o mişcare de boicotare a plăţii ipotecilor de către cumpărători.

Astfel de boicoturi, care s-au extins la peste 300 de proiecte în peste 100 de oraşe, sunt rezultatul unei crize în creştere care loveşte deopotrivă în inima stabilităţii economice şi politice din China, explică ziarul american.

Pe de altă parte, China începe raţionalizarea energiei în fabrici, după ce valurile de căldură extremă au secat râurile şi lacurile de acumulare care alimentau hidrocentralele pe care se bazează zonele industriale din sud-vestul ţării, transmite South China Morning Post, adăugând că autorităţile speră la “un impact economic limitat”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe