Economia Chinei se clatină. Beijingul reduce în mod neaşteptat ratele cheie, iar unii economişti vorbesc de o posibilă recesiune

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)

Banca Centrală a Chinei a redus luni, în mod surprinzător, ratele cheie de creditare pentru a revigora cererea, în condiţiile în care datele au arătat că economia a încetinit în mod neaşteptat în iulie, activitatea fabricilor şi a comerţului cu amănuntul fiind afectată de politica Beijingului de “zero Covid” şi de criza imobiliară.

Cifrele sumbre indică faptul că a doua cea mai mare economie a lumii se străduieşte depăşească lovitura dată creşterii economice din trimestrul al doilea din cauza restricţiilor stricte anti-Covid, ceea ce i-a determinat pe unii economişti să îşi revizuiască în scădere previziunile, relatează Reuters.

Producţia industrială a crescut cu 3,8% în iulie faţă de anul precedent, potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), sub expansiunea de 3,9% din iunie.

Vânzările cu amănuntul, care abia au revenit la creştere în luna iunie, au crescut cu 2,7% faţă de anul trecut, ratând previziunile de creştere de 5,0% şi creşterea de 3,1% înregistrată în iunie.

“Datele din iulie sugerează că redresarea de după lockdown a pierdut din avânt, din cauză că impulsul punctual al redeschiderii s-a estompat, iar boicoturile ipotecare au declanşat o nouă deteriorare în sectorul imobiliar”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics.

“Banca Populară a Chinei răspunde deja la aceste tensiuni prin intensificarea sprijinului... Dar, având în vedere că creşterea creditului se dovedeşte a fi mai puţin receptivă la relaxarea politicii decât în trecut, probabil că acest lucru nu va fi suficient pentru a preveni o nouă slăbiciune economică”.

Acţiunile locale au renunţat la câştigurile anterioare după publicarea datelor, în timp ce yuanul a scăzut la minimul săptămânii faţă de dolar, iar monedele australiană şi neozeelandeză s-au retras de la maximele recente de două luni.

Economia Chinei a scăpat la limită de o contracţie în trimestrul din iunie, fiind afectată de blocarea centrului comercial din Shanghai, de o încetinire tot mai accentuată a pieţei imobiliare şi de o scădere persistentă a cheltuielilor de consum.

Riscurile încă abundă, deoarece multe oraşe chinezeşti, inclusiv centre de producţie şi locuri turistice populare, au impus măsuri de izolare în iulie, după ce au fost descoperite noi focare ale variantei Omicron, care este mai transmisibilă.

Sectorul imobiliar, care a fost zguduit şi mai mult de un boicot ipotecar care a nemulţumit cumpărătorii, s-a deteriorat în iulie. Investiţiile imobiliare s-au prăbuşit cu 12,3% în iulie, cel mai rapid ritm din acest an, în timp ce scăderea vânzărilor noi s-a adâncit la 28,9%.

Nie Wen, economist în Shanghai la Hwabao Trust, şi-a redus prognoza pentru creşterea produsului intern brut din trimestrul al treilea cu 1 punct procentual, la 4-4,5%, după ce datele au fost mai slabe decât aşteptările iniţiale.

“Acum pare din ce în ce mai dificil să atingem chiar şi creşterea de 5-5,5% în a doua jumătate”, a adăugat Wen.

Pentru a susţine creşterea economică, Banca Centrală a Chinei a redus luni, în mod neaşteptat, ratele dobânzilor la principalele facilităţi de creditare pentru a doua oară în acest an.

Autorităţile încearcă să găsească un echilibru între necesitatea de a susţine o redresare fragilă şi de a eradica noi focare de Covid. Ca urmare, se aşteaptă ca economia să nu-şi atingă obiectivul oficial de creştere în acest an - stabilit la aproximativ 5,5% - pentru prima dată din 2015.

Fu Linghui, purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, a atribuit slăbiciunea din iulie focarelor sporadice de Covid şi valurilor de căldură din sudul Chinei care au afectat activitatea, pe fondul încetinirii redresării economice globale şi al inflaţiei ridicate.

Situaţia ocupării forţei de muncă a rămas fragilă. Rata şomajului la nivel naţional, calculată pe baza unui sondaj, a scăzut uşor la 5,4% în iulie, de la 5,5% în iunie, deşi şomajul în rândul tinerilor a rămas încă la un nivel ridicat, atingând un nivel record de 19,9% în iulie.

Reducerea ratei şi datele slabe privind activitatea vin după ce, vineri, cifrele oficiale au arătat că împrumuturile noi în yuani au scăzut în luna iulie mai mult decât se aşteptau analiştii, deoarece companiile şi consumatorii s-au ferit să se îndatoreze.

Cu toate acestea, Wang Jun, director la Forumul economiştilor din China, consideră că există limite pentru noi stimulente şi crede că autorităţile se vor concentra pe implementarea politicilor existente, chiar dacă slăbiciunea economică persistă.

“Ne confruntăm acum cu o problemă tipică de capcană a lichidităţilor. Indiferent cât de relaxată este oferta de credite, companiile şi consumatorii sunt precauţi în a se îndatora mai mult. Unii dintre ei îşi rambursează acum chiar şi datoriile în avans. Acest lucru poate anunţa o recesiune”, a precizat Wang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe