China comunistă în pragul colapsului. Fondatorul Huawei avertizează asupra prăbuşirii economice a ţării

Fondatorul Huawei - Ren Zhengfei (Youtube - captură ecran)
D.B.
26.08.2022

Fondatorul Huawei a lansat un avertisment dur cu privire la viitorul companiei de tehnologie, stârnind îngrijorare prin francheţea evaluării sale şi prin ceea ce indică pentru întreprinderile mai mici, în contextul problemelor economice din China şi al unei încetiniri globale, informează The Guardian.

Într-o notă internă care a făcut obiectul unei scurgeri de informaţii, Ren Zhengfei a spus personalului Huawei că "îngrijorările vor fi resimţite în toată lumea" şi că, pentru a supravieţui în următorii trei ani, compania trebuie să se concentreze pe profit în detrimentul fluxului de numerar şi al extinderii, menţionând noi reduceri de personal şi cesionări.

"Următorul deceniu va fi o perioadă istorică foarte dureroasă, în condiţiile în care economia globală continuă să scadă", a spus Ren, indicând pandemia, impactul războiului din Ucraina şi "blocada continuă" din partea SUA asupra unor afaceri chinezeşti.

"Huawei trebuie să nu aibă aşteptări prea optimiste pentru viitor şi, până în 2023 sau chiar 2025, trebuie să facem din supravieţuire cea mai importantă linie directoare, şi nu doar să supravieţuim, ci să supravieţuim având calitate", a adăugat el.

Economia Chinei se află sub presiunea unor factori precum restricţiile pandemice, o criză a industriei imobiliare şi prăbuşirea relaţiilor internaţionale. Nu se aşteaptă ca ţara să îşi atingă obiectivul de creştere economică de 5,5% în acest an.

Huawei, cotată în mod obişnuit ca cea mai mare firmă din China, lucrează pentru a gestiona scăderile mari ale veniturilor şi profiturilor. Veniturile au scăzut cu 14% în primele trei luni din 2022, iar marja de profit net s-a redus la 4,3%, de la 11,1% cu un an înainte, în cele trei luni până în martie.

Acesta a fost un punct fierbinte al tensiunilor dintre SUA şi China, Washingtonul şi alţi omologi occidentali restricţionând Huawei de pe pieţele lor din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională. De asemenea, companiei i s-a interzis să cumpere anumite tehnologii străine.

"În trecut, am îmbrăţişat idealul globalizării şi am aspirat să servim întreaga omenire, deci care este idealul nostru acum? Să supravieţuim şi să câştigăm nişte bani acolo unde putem. Din acest punct de vedere, trebuie să ajustăm structura pieţei şi să studiem ce se poate face şi ce ar trebui abandonat", a scris Ren.

Comentariile lui Ren au devenit virale pe reţelele de socializare chinezeşti, fiind distribuite şi discutate de peste 100 de milioane de utilizatori, unii exprimându-şi teama cu privire la ceea ce urmează pentru oamenii obişnuiţi şi pentru întreprinderile mici dacă o companie de mărimea Huawei trimitea astfel de avertismente.

"Ultima persoană care a spus astfel de lucruri a fost Wang Shi de la Vanke şi atunci imobiliarele erau în pericol", a spus un comentator, referindu-se la directorul executiv al unei companii de stat de dezvoltare imobiliară.

Mai mulţi au dat vina pe SUA, un comentator afirmând că expansiunea Huawei "s-a încheiat brusc sub represiunea frenetică a Statelor Unite".

Linghao Bao, analist la Trivium China, a declarat că economia globală se află într-o stare proastă şi că nu este neobişnuit să se reducă costurile într-o perioadă de recesiune.

"Motivul pentru care cuvintele lui Ren Zhengfei au ieşit în evidenţă este modul în care le-a spus. Părea că este în panică. În plus, este un moment sensibil din punct de vedere politic în acest moment. Suntem la doar câteva luni distanţă de cel de-al 20-lea congres al partidului. După cum ştiţi, performanţa economică este legată de legitimitatea partidului", a spus el.

Profesorul Steve Tsang, directorul Institutului SOAS China, a declarat că Ren se bucură de un statut care i-ar putea permite să vorbească mai liber decât alţii şi că ar trebui luat în serios.

"Atunci când cineva ca Ren recunoaşte cu câte probleme se poate confrunta un campion naţional precum Huawei [...], asta indică faptul că economia chineză în general este, de asemenea, vulnerabilă.

Dar acest lucru depăşeşte nivelul său şi este o chestiune pe care Xi Jinping trebuie să decidă cum să o abordeze. Întrebările sunt dacă Xi va avea pragmatismul şi viziunea lui Ren pentru a veni cu ceva care ar putea fi la fel de eficient ca ceea ce propune Ren pentru Huawei", a declarat Tsang.

Guvernul Chinei a anunţat, săptămâna aceasta, o finanţare suplimentară de 146 de miliarde de dolari pentru stimulente şi 19 noi măsuri pentru a face faţă pagubelor economice provocate de pandemie şi de reacţiile dure ale ţării, precum şi unei crize în industria de dezvoltare imobiliară.

Blocajele extinse şi imprevizibile au perturbat producţia fabricilor, lanţurile de aprovizionare şi activitatea economică generală, în special în rândul întreprinderilor mici. Sectorul privat asigură o treime din totalul locurilor de muncă din China şi creează 90% din noile locuri de muncă din mediul urban, potrivit presei de stat.

Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 19,9% în iulie, iar rata generală a şomajului urban a rămas la o rată relativ ridicată de 5,4%. Plăţile pentru indemnizaţia de şomaj au atins, de asemenea, un nivel record în iunie.

"Pe fondul unor focare sporadice de Covid-19 apărute în unele regiuni de la începutul acestui an, cererea de locuri de muncă de pe piaţă s-a redus, iar unele campanii de recrutare au fost anulate sau amânate", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Zhang Ying, directorul de promovare a ocupării forţei de muncă din cadrul Ministerului Resurselor Umane şi al Securităţii Sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor