Noul viceprimar al Capitalei ales în funcţie DUPA ce a fost declarat incompatibil de ANI
alte articole
În lupta pentru putere în Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu se mai ţine cont de nimic. Joi, consilierii Capitalei l-au ales viceprimar pe colegul lor Gabriel Pîrvu, declarat incompatibil de ANI în 2013, decizia fiind confirmată de Curtea de Apel Bucureşti.
Mai mult, la începutul acestei luni, consilierii generali au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei de ANI pentru că nu l-au demis din funcţie pe colegul lor, aşa cum prevede legea, potrivit unor declaraţii făcute de preşedintele ANI, Horia Georgescu, pentru Mediafax
Cu toate acestea, joi, la câteva zile după ce Guvernul Ponta a dat ordonanţa prin care reglementează traseismul local, Pîrvu a fost ales viceprimar.
Pentru alegerea sa în funcţie au votat 27 din cei 51 de consilieri municipali, în timp ce consilierii PDL şi PNL au părăsit sala de consiliu, informează hotnews.
ANI a anunţat în iulie 2013 că Pîrvu a fost incompatibil în perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de consilier general în cadrul CGMB şi calitatea de administrator - membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA Bucureşti. Decizia a fost confirmată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), devenind definitivă prin necontestare, la 26 martie 2014.
Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
Pe 18 august, ANI a cerut revocarea din funcţie a consilierului general Gabriel Pîrvu, ca urmare a deciziei definitive a CAB. Cum acesta nu a fost revocat de CGMB, toţi cei 51 de consilieri generali au fost amendaţi, în 2 septembrie, cu amenda maximă de 2.000 de lei. În cazul în care aleşii capitalei nu o plătesc, ANI va sesiza organele de urmărire penală, a mai declarat Horia Georgescu.
Joi, înaintea propulsării lui Pîrvu în funcţia de viceprimar - când în CGMB deţinea majoritatea ACL până la ordonanţa traseismului politic -, a avut loc o inversarea a raportului de forţe. Trei consilieri PDL, printre care şi Pîrvu, au fost excluşi din partid după neprezentări repetate la şedinţe. Liderul consilierilor PDL, Mircea Raicu, îl acuză pe fostul său coleg că doreşte să se înscrie în PMP, partidul condus de Elena Udrea.
După alegerea în funcţie a noului viceprimar, noua majoritate controlată de PSD a fost întărită prin validarea mandatelor a trei noi consilier PSD - Alexandru Mocioacă, Alexandrina Peter şi Lucia Stănoi, astfel că numărul consilierilor generali a ajuns la 54.
Totodată, noua majoritate a aprobat şi încetarea mandatelor a trei consilieri PP-DD care anunţaseră joi că devin independenţi, Richard Vicentiu Radu (fost Ghiţă), Iulia Zorkoczy şi Horaţiu Panaitescu, în locul lor fiind validaţi Cătălin Zamfira, Florentin Gherghiceanu şi Cristina Livia Vasile, care s-au alăturat noii majorităţi PSD şi PC.
În consecinţă, PSD conduce Consiliul General al Capitalei, dispunând de o majoritate formată din 27 de consilieri PSD şi PC, trei consilieri excluşi din PDL plus cei trei consilieri proaspăt validaţi de PP-DD, în total 33 de persoane, din 54 câte numără Consiliul.