Noul Procuror General al R.M. este Corneliu Gurin
alte articole
Corneliu Gurin a fost votat astăzi de Parlament drept noul Procuror General al R. Moldova. El a fost votat în această funcţie, la scurt timp după ce şeful legislativului i-a anunţat candidatura. Marian Lupu a spus că a renunţat la candidatura lui Vitalie Pârlog, selectată în urma unui concurs, pentru că nu ar fi întrunit numărul necesar de voturi.
În susţinerea lui Corneliu Gurin s-au expus fracţiunile PD şi PLDM, dar şi neafiliaţii Sergiu Sîrbu, Mihai Godea şi grupul condus de Vadim Mişin, în total 51 deputaţi. Imediat după votul din Parlament, Gurin a depus jurământul în faţa deputaţilor şi a susţinut o conferinţă de presă.
Liberal-democraţii nu au avut nicio obiecţie, în timp ce deputaţii PL din tabăra lui Mihai Ghimpu, şi-au motivat decizia de a nu vota pentru candidatura lui Corneliu Gurin din cauza faptului că Marian Lupu nu a abordat acest subiect cu ei. Comuniştii au invocat faptul că Gurin nu este un profesionist şi că funcţia a fost partajată politic. Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a avizat pozitiv proiectul de numire a candidatului Corneliu Gurin în funcţia de procuror general, relatează unimedia.
În vârsta de 37 de ani, Corneliu Gurin de mai mulţi ani este exponent al sectorului neguvernamental. Expert independent în drept parlamentar şi constituţional, licenţiat în ştiinţe juridice, a activat în cadrul direcţiei juridice a parlamentului, iar în 2005 a candidat la parlamentare pe listele PCRM. Ulterior, în 2011 a devenit membru al Partidului Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. În prezent nu mai este membru al acestui partid, auto-suspendându-se din luna ianuarie 2013 când a devenit preşedinte al Comisiei speciale pentru alegerea candidaturii la funcţia de procuror general.
Amintim că la 23 decembrie 2012 în Pădurea Domnească, la o vânătoare ilegală cu participanţi ce deţin posturi înalte în stat, inclusiv fostul Procurorul General Valeriu Zubco, a fost rănit mortal Sorin Paciu. Ulterior, comuniştii şi liberal-democraţii au solicitat demisia procurorului general. A urmat demisia lui Valeriu Zubco, acceptată unanim de către legislatori. Dreptul de a numi candidatura procurorului general îi aparţine preşedintelui legislativului.