Schuebel: Liberalizarea vizelor pentru Moldova va depinde de soluţionarea cazului omorului lui Paciu
Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, regretă că autorităţile au încercat să tăinuiască incidentul care a avut loc la vânătoarea din Pădurea Domnească şi avertizează că liberalizarea vizelor depinde şi de soluţionarea cazului, relatează UNIMEDIA.
Declaraţiile au fost făcute de către şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
Ambasadorul a spus că a discutat acest subiect cu premierul Vlad Filat. „Mai întâi de toate, m-am întristat să aud că un tânăr nevinovat, tată al unui copil, a murit din greşeală în acest tragic incident din raionul Făleşti. Acum, foarte rapid, trebuie finalizată ancheta în spiritul legii şi cei care au comis, nu aş spune o crimă, căci sunt sigur ca a fost ceva neintenţionat, dar cei care au comis omorul sa fie responsabili pentru faptul că acest tânăr a murit. Ei trebuie sa fie aduşi în faţa instanţei”, a declarat Schuebel.
Potrivit diplomatului, Uniunea Europeană va monitoriza acest caz şi deznodământul lui. „Este un alt test important dacă aceste instituţii ale statului funcţionează într-un mod democratic, unde litera legii se respectă. Evident, va fi evaluat atunci când vom privi la realizările principale, la cele mai importante lucruri pe care noi dorim să le finalizăm, în special tot ce ţine de liberalizarea regimului de vize”, a avertizat el.
„Mai intâi de toate amintesc ca au trecut aproape două săptamâni până opinia publică a aflat despre asta. Într-o ţară atât de mică ca Moldova, gândul mă duce că cineva, cu adevărat, a vrut să ascundă acest incident. E păcat (…) Totuşi, cazul, în sfârşit, a ieşit la iveală. Va fi foarte înţelept pentru cei care au participat la aceasta vânătoare şi care deţin funcţii în organele de drept şi judiciare, ca ei să fie suspendaţi temporar din funcţie. Aşa se face într-o ţară europeană, deoarece riscul de conflict de interese îmi pare a fi foarte vizibil. Şi cred că în asemenea situaţie numai un lucru trebuie făcut, de a numi pe cineva temporar şi de a-i suspenda din funcţie pe cei implicaţi până când se temină ancheta. Până va fi limpede că este nevinovat sau că se dovedeşte că persoana nu avut nimic cu acest incident”, a conchis ambasadorul UE.
La 23 decembrie 2012, Sorin Paciu a fost împuşcat mortal în timpul unei partide de vânătoare în Rezervaţia Pădurea Domnească.
Opinia publică a aflat însă abia în ianuarie, când liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, l-a acuzat pe Procurorul general, Valeriu Zubco, de faptul că ar fi omorât un tânăr, la o partidă de vânătoare în raionul Făleşti. La rândul său, Zubco a negat implicarea sa în acest caz şi a spus că este gata să se supună anchetei oricărei instituţii a statului.
Ulterior, Procuratura raionului Făleşti a anunţat că a identificat un suspect în cazul omorului lui Sorin Paciu, în persoana lui Gheorghe Creţu, judecător la Curtea de Apel Chişinău.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, a declarat joi că şeful statului s-a arătat nedumerit de faptul că nu a fost informat la timp de către autorităţi, în legătură cu acest incident şi că a aflat despre el din presă, relatează Publika.md.
„Preşedintele a fost informat în după-amiaza zilei de 6 ianuarie. A purtat discuţii telefonice cu premierul şi preşedintele Parlamentului. Ulterior a solicitat şi a primit informaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate şi de la Procuratură. Informarea cu mare întârziere a conducerii statului şi a opiniei publice a lăsat loc pentru diverse interpretări privind posibila încercare de a fi muşamalizat acest caz de către persoane cu funcţii de răspundere. Tăinuirea informaţiei a dat naştere unor interpretări, speculaţii, unei situaţii în care statul de drept a fost atins”, a declarat Ţurcanu.
Totodată, Nicolae Timofti a cerut crearea unei comisii sub control parlamentar. „Pentru elucidarea deplină şi imparţială a acestui caz, trebuie să fie instituită o comisie specială sub control parlamentar, eventual mixtă, care să investigheze modul în care autorităţile abilitate ale statului au gestionat acest caz, fără a fi periclitată buna desfăşurare a urmăririi penale”, a precizat Ţurcanu.
În acelaşi timp, preşedintele Timofti este îngrijorat de modul defectuos în care au funcţionat instituţiile statului în acest caz, în particular Procuratura Generală, Poliţia şi Agenţia Moldsilva.
Şeful statului susţine că nu va convoca Consiliului Suprem de Securitate şi că nu va cere nicio demisie, pentru că acest drept aparţine Parlamentului, însă „persoanele care sunt implicate în acest caz pot lua în vedere demisia lor”.