Emisiunile TV, Transportatorii şi Crin Antonescu inmoaie noul Cod Rutier
alte articole
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a postat pe site-ul sau o nouă variantă a Codului Rutier, care îmblânzeşte amenzile şi sancţiunile pentru şoferii care nu respectă Legea. Noua amendă maximă va fi de 9.600 lei faţă de 16.000 lei cât se prevăzuse iniţial, iar permisul poate fi suspendat pe cel mult doi ani, faţă de 5 ani, cât prevăzuse MAI iniţial.
Sancţiunile despre care se vorbea iniţial au fost mult îmblânzite sub "presiunea populară." Crin Antonescu declara că mulţi cetăţeni l-au sunat, nu ca sa îl întrebe dacă s-a certat cu Ponta ci ca se plângă că sancţiunile şi amenzile propuse de Ministrul de Interne, Radu Stroe, "sunt mult prea aspre."
"Ideea de a înăspri [legislaţia rutieră] trebuie totuşi calibrată cumva mai gradual. Adică există sentimentul, am vorbit cu mulţi oameni în aceste zile, care nu m-au sunat să mă întrebe dacă m-am certat sau dacă m-am împăcat cu Ponta, m-au sunat să-mi explice că e totuşi prea mult pentru o greşeală pe care o poţi comite să-ţi pierzi permisul patru ani", a afirmat liderul PNL, menţionând că nu este "expert" în acest domeniu, dar că subiectul ar putea fi discutat în partid şi cu premierul.
Presiunile au fost mari pe MAI. Şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a considerat abuzive sancţiunile propuse în proiectul noului Cod Rutier şi a cerut modificarea acestora, solicitând şi întroducerea de măsuri care să stabilească responsabilităţi şi pentru pietoni şi autorităţile care administrează drumuri.
Ca urmare, Crin Antonescu a anunţat că proiectul are nevoie de două săptămâni suplimentare de dezbateri publice.
Anterior reducerii drastice a sancţiunilor, Premierul Victor Ponta îi ceruse ministrului de Interne, Radu Stroe, să nu se "înmoaie", ceea ce nu s-a întâmplat. Presiunile au fost prea mari.
"Să ţineţi cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să ţineţi cont de realitate: avem mult prea mulţi oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulţi oameni care nu plătesc amenzi - noi le dăm amenzile şi ei le aruncă la coş, că nu păţesc nimic - prea multe vieţi pe care am putea să le salvăm. O să fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supuşi unei legislaţii mult mai dure, dar cred că suntem din nou într-un moment, ca şi în alte zone, în care trebuie să luăm decizii. Continuaţi dezbaterea, îndreptaţi ce este de îndreptat, dar nu va înmuiaţi", îî spusese Ponta ministrului de Interne, în şedinţa de guvern. "
În concluzie, ca urmare a dezbaterilor, prevederile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul iniţial susţinut de Stroe, amenzile maxime fiind aproape înjumătăţite, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să fie de maximum doi ani, faţă de cinci.
.
Noile clase de sancţiuni sunt următoarele:
-
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
-
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
-
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
-
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
-
e) clasa a V-a - de la 21 la 50 puncte-amendă;
-
f) clasa a VI-a - de la 51 la 120 puncte-amendă.
Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, respectiv 80 de lei în prezent.
Lipsa centurii de siguranţa sau a căştii omologate pentru motociclişti sau persoanele care circulă cu scuterul este contravenţie sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă).
În clasa a treia de amendă (6-8 puncte) sunt introduse trecerea pe roşu, depăşirea cu 41 până la 50 de km/h inclusiv a vitezei maxime admise, nerespectarea regulilor privind depăşirea, neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept.
În clasa a IV-a de amenzi (9-20 puncte) sunt introduse: nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere faţă de vehicule, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
Constituie contravenţii de clasa V (21 - 50 puncte). Acestea aduc suspendarea permisului pe 180 de zile:
-
neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simpla, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată;
-
conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia;
-
depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.
-
conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoana aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.
-
conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată.
Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne în anul 2012, din totalul de 26927 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vitezei, neacordării priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau consumului de băuturi alcoolice au fost produse 10513 accidente (39,04%) soldate cu 805 persoane decedate (39,46%), 3994 persoane rănite grav (54,48%) şi 10125 persoane rănite uşor (39,94%),
În acest context, ministrul Radu Stroe anunţa că va mări la 4-5 ani perioada de supendare a permisului auto pentru cei ce comit abateri care pot duce la accidente grave astfel încât să îi scoată pe teribiliştii volanului de pe şosele şi. Noul cod rutier va prede suspendări de maximum 2 ani, astfel:
-
un an în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul său vătămarea corporală a unei persoane dacă prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru regula de circulaţie încălcată, atunci când instanţă de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neinceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală.
-
2 ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia sau în care se desfăşoară în mod normal, depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când instanţă de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neinceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală.
Dacă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule depăşeşte efectiv şi continuu 3 ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce autovehicule, titularul permisului de conducere este obligat să facă dovada faptului că este apt medical şi să promoveze un examen constând într-o proba teoretică şi practică.
În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 3 ani de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule aplicată pentru săvârşirea uneia din faptele prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin.(2) şi art.105 alin.(1) şi (2), o nouă faptă de acelaşi fel, perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează cu echivalentul perioadei de suspendare prevăzută pentru fapta respectivă.
Proiectul introduce o prevedere potrivit căreia "administratorul caii ferate are obligaţia de a instala şi întreţine mijloace tehnice de constatare a încălcării regulilor de circulaţie la trecerea la nivel cu calea ferată, precum şi de a semnaliza existenţa acestora. Poliţia rutieră are dreptul de a opera aceste mijloace tehnice de constatare în vederea aplicării sancţiunilor prevăzute de prezenţă ordonanţă de urgenţă".
Şoferii care doresc să citească toate modificările suferite de noul cod rutieri pot consulta Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice pe www.mai.gov, secţiunea Transparenţă decizională.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că BPN al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, în noua sa formă, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni, acest timp urmând a fi destinat dezbaterilor.