Noul Cod Fiscal: Guvernul continuă măsurile pentru favorizarea "aleşilor neamului"

Persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, aşa cum se procedează de câţiva ani, această impunere urmând să fie eliminată începând de anul viitor, potrivit ultimei forme a proiectului de Cod Fiscal, obţinută de Mediafax.
Şedinţă săptămânală de guvern la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.07.2014

Persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, aşa cum se procedează de câţiva ani, această impunere urmând să fie eliminată începând de anul viitor, potrivit ultimei forme a proiectului de Cod Fiscal, obţinută de Mediafax.

În timp ce actuala legislaţie prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri plătesc pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu un impozit majorat cu 65%, pentru cea de a doua un impozit cu 150% iar pentru cea de a treia şi următoarele clădiri în afara adresei de domiciliu un impozit majorat cu 300%, noua formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanţelor, indică faptul că, din 2015, această impozitare suplimentară va dispărea.

Guvernul a explicat renunţarea la impozitarea suplimentară în cazul persoanelor care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu prin faptul că această măsură a fost considerată "inechitabilă" de către contribuabili şi a generat şi numeroase "probleme de administrare" la nivel local. Printre persoanele favorizate de modificarea codului Fiscal, se află fostul premier PSD Adrian Năstase, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie, baroni locali, senatori, deputaţi etc.

Prevederea este în linie cu o altă măsură inclusă în proiectul de Cod Fiscal retras din dezbatere care prevedea creşterea impozitelor pentru maşini, mai puţin pentru cele foarte puternice, respectiv autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, pentru care impozitul urma sa scadă, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

În timp ce impozitarea suplimentară pentru persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri dispare, noul proiect de Cod Fiscal consultat de Mediafax propune, în schimb, majorarea impozitelor pe clădirile deţinute de firme.

Merită menţionat în context că, recent, comentând dorinţa Guvernului de a reduce CAS-ul de la 1 octombrie, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, declara că mediul de afaceri este, în principiu, de acord cu reducerea cu cinci puncte a CAS-ului, însă este îngrijorat de faptul că acesta măsură ar putea duce la majorarea deficitului bugetar şi că această majorare ar fi acoperită prin creşterea taxelor, adică exact ce face noul proiect de Cod Fiscal.

"Degeaba micşorăm taxele azi dacă trebuie mărite în viitor", declara van Groningen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor