"Degeaba micşorăm taxele azi dacă trebuie mărite în viitor" - Steven van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank despre reducerea CAS

Nu doar presa, preşedintele Băsescu, FMI plus câteva milioane de români sunt de părere că reducerea CAS-ului ar putea aduce taxe noi sau majorări a celor vechi ci şi reprezentanţii mediului de afaceri.
”Major Companies in Romania-2013”, 14 noiembrie, dezbateri la Hotel Radisson Blu. În imagine, Steven van Groningen ( Raiffeisen Bank ) (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.07.2014

Nu doar presa, preşedintele Băsescu, FMI sunt de părere că reducerea CAS-ului ar putea aduce taxe noi sau majorări a celor vechi ci şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Deşi conform premierului, mediul de afaceri ar aştepta reducerea CAS, se pare că în realitate lucrurile nu stau chiar aşa, afaceriştii din România nefiind deloc dornici de reduceri de taxe dacă acesta presupun o creştere a poverii fiscale în viitor.

"Degeaba micşorăm taxele azi dacă trebuie mărite în viitor", a declarat joi Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, care a participat, la Palatul Cotroceni, la consultările oamenilor de afaceri cu preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit hotnews, van Groningen a declarat că mediul de afaceri este, în principiu, de acord cu reducerea cu cinci puncte a CAS-ului, însă este îngrijorat de faptul că acesta măsură ar putea duce la majorarea deficitului bugetar şi că această majorare ar fi acoperită prin creşterea taxelor.

Van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank S.A., a avertizat că în eventualitatea în care România nu reuşeşte să aibă un buget care respectă standardele şi reglementările internaţionale, acordul cu FMI şi cu comunitatea europeana există riscul să apară o "creştere de taxe în viitor" şi a subliniat că "important este nu doar să reducem CAS, ci să înţelegem şi ce impact ar avea."

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini a mai precizat că mediul de afaceri s-a oferit de-a lungul timpului să ajute guvernul în îmbunatăţirea colectării veniturilor, în condiţiile în care "evaziunea fiscală e foarte mare", la nivelul a 100 mld lei (16% din PIB, potrivit preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru n.r.)

Întrebat de presă care a fost mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu în timpul întâlnirii, Van Groningen a răspuns:

"Mesajul principal e că nu trebuie să luăm o măsură pe termen scurt care ne-ar putea aduce într-o situaţie cu efecte grave, acordul cu FMI, sau într-o situaţie în care trebuie să renunţăm la un principiu important cum ar fi cota unică" a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, precizând că punctul de vedere al mediului de afaceri nu diferă de opinia preşedintelui şi că oamenii de afaceri doresc pe viitor să evite măsuri de genul majorării accizei pe combustibil sau al taxei pe stâlp, "introdusă fără prea multă consultare".

Potrivit Hotnews, acelaşi mesaj ca şi van Groningen a transmis şi FMI, care a precizat că "împărtăşeşte obiectivul de a reduce taxele mari pe forţa de muncă în efortul de a stimula angajările" dar aşteaptă să înţeleagă "cum intenţionează guvernul să compenseze lipsa de venituri", cu alte cuvinte, exact ce nu a înţeles Traian Băsescu de la Ponta & Ministrul de Finanţe Ioana Petrescu în mult mediatizata întâlnire de la Cotroceni de luni.

"Fără măsuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creşte deficitul bugetar", a declarat, Gerry Rice, director de comunicare al FMI, la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor