Noua strategia NATO plasează China ca al doilea inamic al alianţei, după Rusia

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

NATO a revizuit un nou studiu care solicită reforme majore şi prezintă o schiţă propusă pentru viitoarea strategie pe termen lung intitulată „NATO 2030 - Uniţi pentru o nouă eră”.

Raportul a dat naştere unor controverse, având în vedere că se concentrează asupra creşterii influenţei Chinei, despre care spune că ar trebui să fie considerat inamicul şi rivalul numărul doi al alianţei militare atlantice în următorul deceniu.

Raportul este întocmit de un comitet de experţi NATO şi avansează 138 de propuneri de reformare a NATO în acest sens. Potrivit unui diplomat NATO citat de Reuters, "China nu mai este partenerul comercial benign la care spera Occidentul. Este puterea în creştere a secolului nostru şi NATO trebuie să se adapteze".

În mod specific, solicită ca NATO să menţină un avantaj tehnologic decisiv asupra Chinei, care a suferit o reformă majoră a capacităţilor sale militare şi de informaţii, modernizându-şi rapid ambele sectoare în cadrul unui plan pe termen lung al preşedintelui Xi Jinping.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat chiar înainte de publicarea raportului: „China investeşte masiv în noi arme. Se apropie mai mult de noi, de la Arctica la Africa. China nu împărtăşeşte valorile noastre ... şi încearcă să-i intimideze pe ceilalţi", conform declaraţiilor de la o conferinţă de presă de luni.

Totuşi, Stoltenberg a încercat, de asemenea, să tempereze ceea ce Beijingul va considera că este, fără îndoială, o poziţie ostilă, spunând, de asemenea, la briefing: "China nu este adversarul nostru. Ascensiunea sa reprezintă o oportunitate importantă pentru economiile şi comerţul nostru. Trebuie să ne implicăm cu China în probleme precum controlul armelor şi schimbările climatice. Dar există şi provocări importante pentru securitatea noastră".

O sursă oficială nenumită din Bruxelles a fost citată de agenţia rusă TASS, spunând: „Raportul recomandă înfiinţarea unor structuri speciale, care trebuie să garanteze dominaţia tehnică a NATO asupra Chinei şi să protejeze statele membre de China, stabilind un control economic asupra sectoarelor lor strategice ale economiei”.

Raportul „constată, de asemenea, necesitatea de a împiedica controlul chinez asupra surselor cheie de mărfuri, inclusiv a celor de nouă generaţie, în ţările terţe, în special în Africa”, potrivit sursei TASS. Litiul a fost un prim exemplu, esenţial pentru dezvoltarea electronicii avansate şi a comunicaţiilor în viitor.

Între timp, marţi, China a răspuns preventiv la raportul mult aşteptat, Ministerul Afacerilor Externe declarând că Europa şi „diplomaţia coercitivă” a Americii afectează bunele relaţii. Declaraţia a afirmat că cheltuielile de apărare pe cap de locuitor ale Chinei sunt de fapt mai mici decât multe ţări din cadrul NATO, fără să menţioneze că populaţia statelor occidentale este mult mai mică decât a Chinei şi nici faptul că bugetul Chinei - nu numai în materie de apărare - este probabil măsluit, aşa cum sunt multe date economice publicate de China.

„Valorile comune ale întregii omeniri pe care China le susţine şi le aderă sunt pacea, dezvoltarea, corectitudinea, dreptatea, democraţia şi libertatea. Nu ştiu dacă aceste şase cuvinte pot fi recunoscute şi de statele membre NATO. Sunt acestea valori pe care să le susţinem împreună?", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

China este unul dintre statele cele mai restrictive, Partidul Comunist Chinez menţinând un regim de teroare asupra dizidenţilor şi un control strict asupra populaţiei. Tortura în închisori, răpirile executate de agenţi ai Ministerului Securităţii Statului sunt la ordinea zilei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe