Noua ofensivă diplomatică asupra Damascului

Rusia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu recenta decizie a Ligii Arabe (LA) de a suspenda activitatea misiunii de observatori din Siria.
Epoch Times România
30.01.2012

Rusia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu recenta decizie a Ligii Arabe (LA) de a suspenda activitatea misiunii de observatori din Siria. De asemenea, Moscova refuză deocamdată să sprijine în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) proiectul de rezoluţie privind transferul de putere în Siria. Între timp, revoltele au cuprins periferiile estice şi nordice ale Damascului, iar pentru a restabili controlul asupra lor autorităţile au făcut apel la tehnică blindată, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Misiunea de observatori şi-a început activitatea în decembrie, fiind menită să monitorizeze îndeplinirea planului precedent al LA, care prevedea încetarea violenţelor, retragerea trupelor din zonele populate şi demararea de negocieri între guvernul Siriei şi opoziţie. Conform noii decizii a LA, în Siria vor rămâne o sută de observatori, însă aceştia îşi vor înceta activitatea.

Motivul oficial pentru această decizie îl constituie escaladarea substanţială a violenţelor în Siria. Potrivit versiunii autorităţilor siriene, activitatea observatorilor a fost întreruptă pentru a exercita presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU, care în această săptămână urmează să dezbată proiectul de rezoluţie privind Siria. Documentul, elaborat de Franţa şi Marea Britanie împreună cu ţările arabe, conţine un apel către Bashar al-Assad de a-i preda puterea vicepreşedintelui, care ar urma să formeze un guvern de unitate naţională.

În aceste condiţii, ultimul cuvânt îl are Rusia, care în toamnă a blocat deja o rezoluţie pe marginea Siriei, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Înainte de aceasta Moscova a dat de înţeles că nu va sprijini rezoluţia privind transferul puterii în Siria, deoarece nu-i convin unele formulări în text. În situaţia creată, Federaţia Rusă ţine cont de recenta experienţă libiană, atunci când rezoluţia ONU privind apărarea populaţiei paşnice a servit drept pretext pentru o intervenţie militară externă, bombardamente şi sprijin acordat în mod deschis rebelilor.

De altfel, reprezentanţii LA nu-şi pierd speranţa de a determina Moscova să-şi schimbe opinia. Se vorbeşte despre consultări intensive pe care secretarul general al organizaţiei, Nabil el-Arabi, le poartă cu diplomaţi ruşi. În acest context, Consiliul Naţional Sirian, care îi reuneşte pe opozanţii de peste hotare, i-a îndemnat pe reprezentanţii diasporei siriene să desfăşoare acţiuni de protest în faţa ambasadelor Federaţiei Ruse din întreaga lume.

Între timp, experţii atrag atenţia asupra faptului că aceste concluzii echilibrate ale observatorilor LA şi declaraţiile lor privind violenţa din ambele părţi nu corespund imaginii în negru şi alb pe care încearcă să o zugrăvească în mod insistent unele mass-media occidentale şi arabe. Observatorii nu şi-au atins obiectivul principal: de a deconspira crimele regimului şi de a oferi un motiv pentru intervenţie. Prin urmare, misiunea lor este inutilă.

În acelaşi timp, nimeni nu susţine că regimul din Damasc este fără de pată. Lipsa libertăţilor politice, corupţia şi declinul economic rămân o realitate obiectivă în Siria. Cu toate acestea, este puţin probabil ca astăzi să fie vorba despre 'eliberarea' poporului sirian, deoarece chiar şi opoziţia, cel puţin partea sa din interiorul Siriei, nu este deloc convinsă în oportunitatea unei intervenţii externe.

În loc de aceasta, în scenă intră o altă logică: logica confruntării cu Iranul, care cere înlăturarea aliaţilor săi, chiar şi cu preţul victimelor umane şi al haosului. Cu atât mai mult cu cât Siria este partenerul-cheie al Teheranului în Orientul Mijlociu (OM). Înlăturarea lui Assad de la putere va slăbi şi poziţiile forţelor radicale palestiniene din Hamas şi mişcarea Hezbollah, cu baza în Libanul vecin, subliniază cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor