Armata siriană se luptă pentru capturarea suburbiilor Damascului

Armata siriană a lansat în week-end o campanie militară împotriva dezertorilor militari rebeli din suburbiile Damascului, conform rapoartelor mass-media şi grupurilor activiste locale.
Suporter al regimului sirian fluturând steagul naţional la un miting organizat de regimul Assad în Damasc, ianuarie 26 2012 (Loua Beshara / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.01.2012

Armata siriană a lansat în week-end o campanie militară împotriva dezertorilor militari rebeli din suburbiile Damascului, conform rapoartelor mass-media şi grupurilor activiste locale.

Cel puţin 62 persoane au fost ucise în întreaga ţară duminică, 16 victime înregistrându-se în diverse suburbii ale Damascului. Alte 19 persoane au fost ucise în oraşul Homs, despre care se spune că ar avea un număr mare de dezertori militari, potrivit reţelei activiste numite Comitetele Locale de Coordonare.

Cel puţin 2.000 de soldaţi au intrat în suburbiile din Damasc pentru a le recaptura de la rebeli, au relatat activiştii pentru televiziunea Al-Arabiya.

"E un război urban. Există cadavre pe stradă", a fost citat un activist de Al-Arabiya, vorbind din suburbia Kfar Batna.

Un alt activist, care s-a numit Mohammad Doumani din suburbia Douma a Damascului, a declarat pentru Associated Press că: "în această dimineaţă, trupele au luat cu asalt Kfar Batna, Hammouriyeh şi Ein Tarma."

"Se pare că regimul a lansat o operaţiune pentru a recâştiga controlul asupra acestor zone", a adăugat el.

Agenţia siriană oficială SANA a declarat sâmbătă că 28 de soldaţi şi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi de "grupuri armate teroriste", un termen care a fost reiterat de mass-media din ţară, oficialii sirieni şi chiar preşedintele Bashar al-Assad. SANA a raportat că 23 de soldaţi au fost ucişi duminică, şase într-un bombardament la sud de Damasc.

Datorită interdicţiei impuse mass-mediei străine, este dificil să se verifice numărul celor ucişi în ţară.

Comitetele Locale de Coordonare au relatat că energia electrică a fost tăiată în suburbia Zamalka din Damasc pentru 32 de ore. Liniile de telefonie fixă şi serviciile de Internet sunt încă tăiate. În suburbia Arbeen, "au fost raportaţi mai mulţi răniţi" după ce forţele de securitate au început să tragă. Au fost observaţi lunetişti în suburbiile Jawaza şi Asqalani.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că peste 5.400 de persoane au fost ucise în ultimele 10 luni de proteste şi violenţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor