Noua lună de miere franco-română (Liberation)
alte articole
Alegerea premierului român Victor Ponta de a face prima sa vizită externă la Paris arată că România doreşte restabilirea parteneriatului privilegiat cu Franţa. E o decizie simbolică şi marchează o detaşare de politică externă iniţiată de preşedintele Băsescu la preluarea mandatului în 2005, scrie joi RFI, care citează un articol publicat în ziarul francez Liberation.
Atunci Parisul era iritat de axa strategică Washington-Londra-Bucureşti anunţată de Traian Băsescu la început de mandat. Mai ales că Franţa era cel mai mare susţinător al eforturilor de aderare a României la UE. În ultimii ani, relaţia franco-română a fost tensionată din cauza problemei romilor. În 2010, cu ocazia unui summit european, televiziunile comentau furibund imaginea unui Nicolas Sarkozy glacial faţă de Traian Băsescu. La Bucureşti, incidentul a fost greu de înghiţit mai ales în condiţiile în care cele două ţări au un parteneriat strategic semnat încă din 2008.
Premierul român doreşte aşadar să relanseze relaţiile bilaterale, dar şi să impulsioneze investiţiile franceze în România care, nu fără legătură cu tensiunile politice din vara anului trecut, au scăzut dramatic. Societăţile noastre nu vor prioritate, dar ne dorim condiţii egale, afirmă un manager francez care adaugă că suntem oameni serioşi. Un exemplu în acest sens este constructorul de automobile Dacia (parte a grupului Renault) - cel mai mare exportator al României cu o cifră de afaceri egală cu 3% din PIB. Relansarea relaţiilor bilaterale este posibilă şi datorită faptului că în ambele ţări este la putere un guvern socialist. De altfel, în campania electorală, Victor Ponta l-a citat de mai multe ori pe preşedintele Francois Hollande şi viziunea acestuia despre o Europă cu mai puţină austeritate.
Dincolo de aspectele politice, cele culturale - adică apartenenţa României la spaţiul francofon - joacă şi ele un rol important. 40% din elevii români învaţă limba franceză la şcoală, iar cei mai mulţi studenţi români aleg Franţa drept destinaţie de studiu în afara graniţelor. Este un fapt mai puţin cunoscut în Hexagon, dar cu potenţial de descoperire. România este invitat de onoare la Salonul de Carte de la Paris.