Ucraina dă o palmă UE în ajunul summitului: opozanţii ucraineni rămân în închisoare
alte articole
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va primi miercuri, 20 februarie, ultimele recomandări din partea europenilor înainte de summitul UE-Ucraina, planificat pentru 25 februarie. Miercuri, liderul ucrainean se întâlneşte la Varşovia cu preşedinţii polonez şi slovac, Bronislaw Komorowski şi Ivan Gasparovic. Analiştii de la Kiev nu se aşteaptă la schimbări semnificative nici de la această reuniune, nici de la viitorul summit de la Bruxelles: principalele evenimente se mută la sfârşitul primăverii, când partea europeană va decide definitiv dacă să semneze sau nu cu Ucraina, în noiembrie, acordurile de asociere şi de liber schimb, notează, miercuri, cotidianul Nezavisimaia Gazeta.
'Vom discuta şi vom încerca să-l convingem pe oaspetele ucrainean că ar fi bine să îndeplinească o serie de condiţii care să confirme dorinţa Ucrainei de a se apropia de Occident', a declarat preşedintele polonez înainte de întrevedere. 'Vom îndemna nu doar la gesturi, ci şi la demararea în practică a reformelor anunţate în domeniul justiţiei', a subliniat Komorowski.
Încă din decembrie, Consiliul de Miniştri al UE a spus ce trebuie făcut cu Ucraina: să existe apropiere, dar să se ceară onorarea condiţiilor formulate de partea europeană şi să se controleze procesul reformelor. La începutul acestui an a devenit cunoscut faptul că UE a elaborat o listă neoficială de condiţii, care numără zece puncte. De la Kiev se aşteaptă eradicarea corupţiei, modificarea sistemului de administrare a resurselor financiare de stat, crearea unui mediu economic concurenţial, reformarea radicală a sistemelor judiciar şi de apărare a ordinii publice, perfecţionarea Codului Penal şi renunţarea la practica justiţiei selective. Un bloc separat de cereri se referă la alegeri: europenii consideră necesară adoptarea unor reguli comune, care să excludă sau să minimizeze posibilitatea de falsificări şi care să nu se schimbe la fiecare campanie electorală.
Comisarul european pentru extindere si politica de vecinătate, Stefan Fule, a efectuat în februarie o vizită oficială la Kiev, în timpul căreia a confirmat că UE nu va renunţa la cererile sale. Fule a criticat puterea ucraineană pentru desfăşurarea lentă a reformelor şi a atenţionat că, dacă lucrurile nu se vor schimba, acordurile de asociere şi de liber schimb nu vor fi semnate în noiembrie, existând posibilitatea ca problema să fie amânată pentru mai mulţi ani.
Înalţi funcţionari de la Kiev subliniază că UE nu i-a prezentat părţii ucrainene nici un fel de cereri oficiale şi că lista ajunsă în presă este doar 'un sfat prietenesc' cu privire la ce ar trebui făcut pentru a face pe plac Bruxellesului. Săptămâna trecută, guvernul ucrainean a prelucrat în mod operativ această listă şi a elaborat propriul plan de obligaţii. În documentul ucrainean nu au intrat o serie de cereri formulate de UE, cum ar fi cea privind justiţia selectivă şi legislaţia electorală.
Potrivit ministrului ucrainean al afacerilor externe, Leonid Kojara, acţiunile opoziţiei dăunează procesului de integrare. Kojara a subliniat că obligaţiile asumate de partea ucraineană 'nu sunt un plan de acţiuni în vederea îndeplinirii cererilor UE, ci un plan de reforme pe care le necesită economia şi societatea Ucrainei'. Ministrul a precizat că o serie de proiecte de lege în vederea îndeplinirii acestui plan au fost înaintate la parlament, însă nu sunt încă dezbătute.
În această situaţie, Kievul are nevoie de ceva care să convingă UE de aspiraţia sa privind o apropiere de Europa. Încă de săptămâna trecută experţi de la Kiev considerau că un gest de bunăvoinţă ar fi eliberarea unuia dintre reprezentanţii 'puterii portocalii', consideraţi de Europa deţinuţi politici. 'Şanse ca Iulia Timoşenko să fie eliberată sunt mai puţine, însă prin eliberarea lui Iuri Luţenko s-ar putea face un gest politic, pentru a crea premize favorabile în vederea semnării noului acord cu UE. Luţenko ar putea fi eliberat din motive de sănătate', prognoza politologul Vladimir Fesenko.
Cu toate acestea, în timpul şedinţei de luni, judecătorii ucraineni nu au considerat boala lui Luţenko un temei suficient pentru eliberarea lui. 'Decizia justiţiei ucrainene este una neplăcută înainte de summitul UE-Ucraina, însă ea nu va deveni una determinantă. Până la semnarea documentelor, în noiembrie, mai este suficient timp', consideră expertul Maxim Bugrii.
Acordurile de asociere şi de liber schimb dintre Ucraina şi UE au fost perfectate anul trecut. Recent, partea europeană a confirmat că ele sunt total pregătite pentru semnare, dar că ceremonia din noiembrie va avea loc cu condiţia ca Ucraina să demonstreze între timp că doreşte să se 'europenizeze'. În afară de aceasta, chiar dacă acordurile vor fi semnate, problema nu va fi rezolvată definitiv. Vor fi necesari câţiva ani pentru ratificarea acordurilor de parlamentele tuturor ţărilor membre ale UE, iar în tot acest timp integrarea Ucrainei în UE va fi sub semnul întrebării, ceea ce înseamnă că puterea ucraineană va rămâne sub lupa Occidentului.
Experţi de la Kiev se îndoiesc că echipa lui Ianukovici îşi doreşte acest lucru. 'Elita ucraineană are nevoie de zona de liber schimb cu UE. Pentru proprietarii de mari întreprinderi aceasta înseamnă şi noi pieţe de desfacere, şi un regim înlesnit de activitate pentru importatori, şi investiţii, şi securitate economică. Însă politicienii ucraineni nu ard deloc de dorinţă să îndeplinească cererile politice ale UE', subliniază Bugrii.
Miercuri, 20 februarie, lui Ianukovici i se va explica, la Varşovia, că preferinţe economice fără obligaţii politice nu pot exista. În ajunul vizitei, liderul ucrainean manifesta optimism, declarând că 'integrarea europeană rămâne o prioritate politică internă şi un curs strategic pentru dezvoltarea ţării'. Totodată, liderul ucrainean nu renunţă nici la cooperarea cu Uniunea Vamală patronată de Rusia.
Analişti de la Kiev nu exclud că, dacă nu va obţine ce doreşte de la europeni, puterea ucraineană se va întoarce spre Uniunea Vamală, dar că nici în această direcţie nu va înainta în mod energic. În opinia politologilor, Kievul va continua vechiul joc de confruntare a intereselor Occidentului şi Rusiei. Însă, după cum a atenţionat recent fostul ambasador al SUA în Ucraina, Steven Pifer, un asemenea joc s-ar putea încheia cu sancţiuni sau izolare pe plan extern.