Ultimele zile ale campaniei electorale şi miza alegerilor parlamentare din Italia (revista presei)

Premierul italian Mario Monti.
Premierul italian Mario Monti. (FILIPPO MONTEFORTE,FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)

Campania electorală în vederea alegerilor parlamentare din 24-25 februarie din Italia continuă într-un climat de mare incertitudine în privinţa rezultatului votului, informează joi principalele publicaţii din Peninsulă.

'Minus trei zile, plus incertitudine', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că actualul premier demisionar, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, îşi continuă campania electorală mediatică şi face prima gafă. Într-un interviu acordat miercuri postului privat de televiziune Sky Italia, fondatorul listei 'Alegere civică, cu Monti pentru Italia' a declarat că doamna Angela Merkel, cancelarul german, 'se teme de o victorie a stângii italiene, mai ales în acest an, în care se vor desfăşura alegeri şi în Germania'. Afirmaţia lui Monti a fost urmată de imediat de o declaraţie a purtătorului de cuvânt al cancelarului german, care a afirmat că 'Angela Merkel nu a vorbit despre alegerile parlamentare din Italia, nu a făcut niciodată acest lucru în trecut şi nu îl va face nici de data aceasta'. De altfel, însăşi doamna Merke i-a răspuns premierului italian demisionar, declarând într-un interviu acordat miercuri cotidianului 'Straubinger Tagblatt', că 'italienii îşi vor alege propriul guvern în deplină libertate, iar eu nu îmi permit să dau sugestii sau indicaţii'.

Lui Monti i-a răspuns şi fostul premier italian Massimo D'Alema, unul dintre liderii Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care a afirmat că 'cetăţenii italieni se pregătesc să îşi aleagă viitorul guvern, care va conduce cea de-a 17-a legislatură, iar Partidul Democrat îşi continuă campania electorală, dialogând cu cetăţenii şi fără a avea timp să asculte declaraţiile lui Monti sau pe acelea ale cancelarului german Merkel', precizează principalul cotidian roman.

Întreaga coaliţie de centru-stânga, din care fac parte PD şi partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), condus de guvernatorul regiunii Puglia (sud), Nichi Vendola, 'doreşte să câştige alegerile şi pentru a schimba Europa, pentru că nu ne place o Europă care pronunţă numai cuvântul 'austeritate', noi dorim o Europă care să se ocupe şi de creştere economică şi de crearea de noi posturi de muncă', a adăugat D'Alema, potrivit La Repubblica.

Într-un alt interviu acordat miercuri agenţiei Adnkronos, Mario Monti a mai vorbit şi despre unul dintre adversarii săi politici, Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta: 'Dacă italienii îl vor vota din nou pe Berlusconi, înseamnă că problema nu este Berlusconi, ci suntem noi, italienii', a afirmat actualul şef al guvernului italian, care a adăugat că, în cursul ultimelor sale vizite efectuate în Europa, mulţi lideri l-au întrebat 'cum este posibil ca italienii să accepte să aibă un prim-ministru bizar precum Silvio Berlusconi, care face declaraţii contradictorii şi critică des politica economică a zonei euro, atacând Germania şi Franţa', informează publicaţia amintită.

Monti a afirmat că nu ştie cum să răspundă la aceste întrebări şi a adăugat: 'Italienii l-au votat şi l-au ales pe Berlusconi de trei ori în ultimii 19 ani, în 1994, în 2001 şi în 2008. Dacă italienii îl aleg pe Berlusconi şi a patra oară, în 2013, lumea întreagă va crede că nu Berlusconi este cel bizar, ci noi toţi, poporul italian', semnalează La Repubblica.

'Beppe Grillo se pregăteşte să cucerească Roma', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, în timp ce Silvio Berlusconi se ceartă cu Mario Monti şi cu Pier Luigi Bersani, liderul populist al Mişcării 5 Stele (M5S), Beppe Grillo, îşi continuă cu mare succes campania electorală numită 'Tsunami Tur', în pieţele din toate marile oraşe din ţară.

'Un val imens, un tsunami, se va abate asupra capitalei Italiei', scrie principalul cotidian milanez, care analizează 'fenomenul M5S' şi observă că, probabil, rezultatul electoral al acestei mişcări 'va fi marea surpriză a acestor alegeri generale', la care bloggerul din Genova, Beppe Grillo, va putea obţine peste 20% din voturi, sau chiar mai mult, depăşind şi rezultatul partidului fondat de Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta).

Sute de mii de persoane îl vor asculta probabil pe Grillo şi în ultima etapă a campaniei sale electorale, care va avea loc vineri seară, pe 22 februarie, în piaţa San Giovanni din Roma. 'Va fi o manifestare imensă, istorică şi extraordinară, pe care politicienii italieni nu o vor putea uita în următoarele decenii', a declarat miercuri Beppe Grillo, care 'este deja adevăratul învingător al acestei campanii electorale', conchide publicaţia amintită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe