Nou termen in procesul privind deshumarea sotilor Ceausescu

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa ia in discutie, luni, contestatia facuta de Valentin Ceausescu la decizia Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, inatanta care a respins, anul trecut, cererea de deshumare a parintilor sai, Nicolae si Elena Ceausescu.
Romanii jubiland dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, 22 decembrie 1989. (FOTO - JOEL ROBINE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.01.2008

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa ia in discutie, luni, contestatia facuta de Valentin Ceausescu la decizia Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, inatanta care a respins, anul trecut, cererea de deshumare a parintilor sai, Nicolae si Elena Ceausescu.

Judecatoria a respins, in 11 aprilie 2007, ca neintemeiata, cererea de deshumare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si de stabilire a identitatii celor inhumati in cimitirul Ghencea Civil din Capitala, formulata in 2005 de Zoe Ceausescu, care ulterior a decedat. Apelul facut de Valentin Ceausescu este la al treilea termen.

Avocatul mostenitorilor a cerit ca Ministerul Apararii (MAp) sa faca dovada, printr-o expertiza medico-legala, ca cele doua cadavre inhumate la Ghencea si indicate printr-o schita marcata, de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, sunt ale cuplului Ceausescu.

In fata instantei inferioare, reprezentantul Ministerului Apararii a spus ca nu intelege de ce aceasta institutie trebuie sa faca dovada identitatii celor doi, deoarece rolul ministerului, in evenimentele din decembrie 1989, a fost de executant si ca simpla prezenta a unor personaje apartinand MAp in locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea institutiei din care faceau parte.

Administratia Cimitirelor a comunicat instantei Judecatoriei sectorului 5 documentele solicitate in acest proces, respectiv schita amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea in care se presupune ca au fost inhumati Elena si Nicolae Ceausescu, cu specificatia ca nu are documente care sa ateste ca cei doi au fost inmormantati in acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalitatii, remis presei dupa termenul de la sfarsitul lunii ianuarie 2007, "La data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inhumarea sotilor Ceausescu. Nu a fost depus niciun document la Administratia Cimitirelor ".

De asemenea, potrivit comunicatului municipal, ACCU "nu poate elibera niciun act care sa ateste inhumarea" sotilor Ceausescu in Cimitirul Ghencea, tocmai din lipsa inscrisurilor oficiale. Mai mult, ACCU nu poate elibera nici autorizatie pentru dezgroparea sotilor Ceausescu pana la pronuntarea instantei.

"Avand in vedere ca exista un proces pe rol, care are ca principal obiect stabilirea de catre instanta a faptului ca in cimitirul Ghencea Civil au fost inmormantati sotii Ceausescu, exhumarea este posibila numai dupa verdictul instantei", se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Zoia Elena Ceausescu a solicitat, instantei, cu patru ani in urma, ca Ministerul Apararii Nationale sa dovedeasca faptul ca parintii ei au fost inhumati in Cimitirul Ghencea Civil. Ea a dat in judecata si Administratia Cimitirelor din Capitala.

Zoia cerea instantei deshumarea parintilor ei si efectuarea unei expertize medico-legale, pentru stabilirea identitatii celor care sint ingropati acolo, ea nefiind convinsa ca persoanele inhumate sint parintii ei.

Totodata, aceasta cerea si un loc de veci in acelasi cimitir, pentru a-si ingropa crestineste parintii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor