Nou protest în Bielorusia, sute de oameni arestaţi

Studenţii din Bielorusia sprijină greva generală
Studenţii din Bielorusia sprijină greva generală (Stringer/AFP via Getty Images)

Poliţia din Bielorusia a reţinut zeci de manifestanţi care s-au adunat pentru a 13-a duminică de proteste consecutiv, cerând demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko şi noi alegeri.

Grupul Viasna pentru drepturile omului a publicat o listă de 328 de persoane care, potrivit grupului, au fost reţinute de forţele de securitate pe 8 noiembrie.

Arestările au fost făcute în capitala Minsk, dar şi în oraşele Homel, Vitebsk, Zhlobin.

Conform declaraţiilor grupului, unii dintre deţinuţi au fost eliberaţi ulterior. Alte surse susţin că numărul arestaţilor este 800.

Poliţia oraşului Minsk a spus anterior că aproximativ 10 persoane au fost reţinute pentru „acţiuni ilegale”.

Capitala bielorusă s-a remarcat, duminică dimineaţă, printr-o prezenţă masivă a poliţiei pe străzi. Participanţii la Marşul Democraţiei au fluturat steaguri şi umbrele roşu-albe - steagul Bielorusiei dinainte de epoca sovietică - devenite simbolul opoziţiei împotriva regimului Lukaşenko.

Forţele de securitate au blocat mai multe străzi şi au înconjurat zone din centrul capitalei.

Dimineaţă, accesul la internet era restricţionat pe telefoanele mobile din capitală. Mai multe staţii de metrou din centrul oraşului s-au închis cu o oră înainte de miting, invocând „siguranţa pasagerilor”.

Poliţia a reţinut zeci de lucrători din domeniul medical la un protest neautorizat împotriva lui Lukaşenko desfăşurat pe 7 noiembrie.

Aproximativ 60 de medici şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii care s-au adunat în 7 noiembrie au fost duşi la secţiile de poliţie, potrivit grupului Viasna.

Mai mulţi medici şi-au pierdut locurile de muncă din cauza grevelor sau protestelor declanşate în urma alegerilor din 9 august, în care Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80%, obţinând cel de-al şaselea mandat. Însă opozanţii săi au declarat că acestea au fost fraudate şi au cerut alegeri libere.

De pe 25 octombrie, unul dintre liderii opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania pentru a scăpa de represiunea regimului Lukaşenko, a cerut bieloruşilor să organizeze greve pentru a doborî regimul preşedintelui.

Lukaşenko s-a confruntat cu critici puternice din partea comunităţii medicale şi a populaţiei pentru că a rezistat solicitărilor de măsuri stricte de blocare pentru a preveni coronavirusul.

Lukaşenko a minimizat pandemia în primăvară şi vară, dar a închis parţial toate frontierele terestre ale ţării pentru străini pe 1 noiembrie, în timp ce al doilea val al virusului cuprinde Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe