Norvegia lansează prima navă de marfă care circulă fără echipaj (video)

Vasul va începe să navigheze din 2018 şi va costa 25 milioane de dolari. Această investiţie milionară este făcută „în numele mediului“.
Nava „Yara Birkeland“
Mioara Stoica
26.07.2017

În caz de urgenţă pe mare, căpitanul ar trebui să fie ultima persoană care abandonează nava. Dar Norvegia a decis să schimbe această regulă în numele mediului: pentru a proteja planeta afectată de încălzirea globală, navele viitoare vor fi fără căpitan, se vor conduce „singure“. Cu avantaje comerciale mari.

„Yara Birkeland“, numită şi „Tesla mărilor“, va fi prima navă de marfă din lume cu conducere autonomă şi va începe să navigheze începând din anul 2018. Atunci, la bordul navei vor mai fi prezenţi unii membri ai echipajului, dar din 2020 va face totul singură: va circula de la un port la altul transportând zeci de containere (capacitatea sa este estimată între 100 şi 150 containere) şi se va deplasa datorită unui sistem care îmbină tehnologii GPS, radar, camere de luat vederi, senzori şi mai ales va funcţiona pe bază de electricitate. Finanţatorii - compania agricolă norvegiană Yara care o va realiza împreună cu compania Kongsberg – susţin că nava va fi capabilă să evite emisii nocive echivalente cu cele ale unui număr de 40.000 de transporturi rutiere în zonele dens populate, oferind astfel o contribuţie chiar şi în privinţa siguranţei rutiere.

Norvegia: prima navă de marfă cu conducere autonomă

Numită „Birkeland“, în onoarea celebrului fizician norvegian Kristian Birkeland, nava va costa 25 milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult faţă de un cargo normal. Nava va folosi doar panouri solare pentru a genera electricitate, asfel că valoarea va fi amortizată de-a lungul anilor, deoarece vasul nu va avea nevoie de combustibil sau echipaj, iar “costurile anuale de exploatare vor fi reduse cu până la 90%“.

Primul voiaj de inaugurare este planificat peste un an şi va circula cu conducere autonomă de la un fiord până în oraşul port Larvik - o distanţă de 40 mile (64,3738 km) - transportând containere cu îngrăşăminte. Această revoluţie a transportului maritim, explică cei de la compania Yara, va fi treptată şi va trebui să răspundă cerinţelor legislaţiei maritime internaţionale care nu dispune de norme clare privind mijloacele de transport independente.

„Suntem mândri să o realizăm - afirmă Svein Tore Holsether, CEO al Yara – iar decizia de a investi în această navă cu emisii zero, pentru a transporta îngrăşăminte, se potriveşte perfect cu strategia noastră în ceea ce priveşte protejarea mediului“. Cealaltă societate implicată, Kongsberg, specializată în sisteme de ghidare, va fi responsabilă de toată partea tehnologică a navei şi a sistemelor de automatizare. „Va fi ceva de genul unei drone care este ghidată dintr-un centru de comandă“, a declarat Geir Haoy, CEO al Kongsberg. „Vom verifica în mod constant nava cu ajutorul a zeci de camere video“.

În alte zone din lume, cum ar fi Marea Britanie, companii precum Rolls-Royce Holding investesc, de asemenea, în tehnologii similare pentru construirea de nave cu conducere autonomă, până în 2020.

Dacă acesta şi alte proiecte vor avea succes, este posibil ca noul sistem să se aplice, de asemenea, „călătoriilor mai lungi, cum ar fi din Olanda în Brazilia“, a declarat pentru publicaţia Wall Street Journal, Petter Ostbo, şeful de producţie al companiei Yara. „Vrem să navigăm cu emisii zero - afirmă - şi, deşi unii spun că schimbările climatice nu există, pentru noi există avantajul comercial, deoarece sursele de energie curată sunt mai ieftine decât combustibilii fosili“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor